Na hlavný obsah

Zomrel riaditeľ ruských lodeníc, kde sa stavajú ponorky so strelami Kalibr

Jeho smrť agentúra Reuters označila za náhlu.

Zomrel riaditeľ ruských lodeníc, kde sa stavajú ponorky so strelami Kalibr
Na snímke generálny riaditeľ ruského lodiarskeho podniku Alexander Buzakov. Foto: Twitter/igorsushko

Vo veku 67 rokov zomrel v sobotu (24. 12.) generálny riaditeľ ruského lodiarskeho podniku, kde sa stavali aj ponorky s riadenými strelami Kalibr. Smrť Alexandra Buzakova, ktorý viedol petrohradské Lodenice admirality 11 rokov, označila agentúra Reuters za náhlu.

Ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na štátny lodiarsky holding OSK, pod ktorý Lodenice admirality patria, uviedla, že k Buzakovovej „predčasnej“ smrti došlo „tragicky“.

Príčinu smrti a miesto, kde Buzakov zomrel, agentúra TASS neuviedla. V tlačovej správe holdingu OSK sa konštatuje, že Buzakovovým „hlavným úspechom“ od nástupu do čela jednej z najstarších a najväčších ruských lodeníc – v roku 2011 – bolo „zachovanie a posilnenie pozícií na trhu moderných nejadrových ponoriek, hladinových lodí a hlbinných zariadení“.

Vylepšené ponorky

Ruská tlačová agentúra TASS podľa Reuters doplnila, že lodenice v Petrohrade stavajú vylepšené ponorky triedy Kilo s dieselovým pohonom schopné odpaľovať riadené strely Kalibr.

Takéto strely ruská armáda podľa tvrdenia Moskvy použila aj na jar. Vtedy nimi z ponorky v Čiernom mori zaútočila na ukrajinské vojenské ciele.

Od začiatku vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine záhadne zomrelo niekoľko ruských oligarchov a manažérov štátnych firiem.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet