Na hlavný obsah

Osud menšinovej vlády majú v rukách nezaradení poslanci, hovoria odborníci

Viacerí zatiaľ neprezradili, ako zahlasujú.

Osud menšinovej vlády majú v rukách nezaradení poslanci, hovoria odborníci
Na snímke predseda vlády Eduard Heger. Foto: RTVS

Situácia v parlamente je podľa politológov neprehľadná. Osud menšinovej koalície majú totiž v rukách nezaradení poslanci. Ich rozhodnutie môže ovplyvniť to, či majú šancu po prípadných predčasných voľbách opäť sedieť v parlamente.

To, že opozičná SaS bude žiadať hlavu premiéra, viselo podľa politológa vo vzduchu už dlhšie. Liberálov mohla k tomuto kroku popohnať aj minulotýždňová správa prezidentky, ktorá kritizovala súčasný kabinet.

„Nelogické načasovanie vidím v tom, že SaS ohlásila, že bude dávať návrh na vyslovenie nedôvery vláde v podstate niekoľko minút potom, ako práve hlasy SaS rozhodli o tom, že v parlamente neodvolali ministra Mikulca,“ upozorňuje politológ Jozef Lenč.

Pre voličov SaS, ale aj širokú verejnosť, môže byť takýto postup mätúci. Parlamentná matematika je neúprosná, hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde môže byť tesné. Rozhodnú nezaradení poslanci. Viacerí zatiaľ neprezradili, ako zahlasujú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Časť poslancov sa nechce zaprofilovať, predsa len sú to nezaradení poslanci a je otázne aká je ich ďalšia politická budúcnosť v prípade predčasných volieb. Oni zrejme tak taktizujú vopred,“ myslí si Václav Hřích, výkonný riaditeľ prieskumnej agentúry AKO.

Ak menšinový kabinet odolá odvolávaniu, podľa odborníka je len otázkou času, kedy sa celá situácia zopakuje. Príkladom je minister vnútra, ktorý čelil odvolávaniu už 8 krát. Prieskumy verejnej mienky však naznačujú, že verejnosť je z politických hádok už unavená.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko