Na hlavný obsah

Ozónová diera nad Antarktídou trvá dlhšie ako zvyčajne, uviedol Copernicus

Môže to spôsobovať zmena klímy.

Ozónová diera nad Antarktídou trvá dlhšie ako zvyčajne, uviedol Copernicus
Ilustračná snímka Antarktídy. Foto: TASR

Ozónová diera v posledných troch rokoch trvá nad Antarktídou dlhšie, ako tomu bolo v predchádzajúcom období. Uviedla to v tlačovej správe únijná služba Copernicus, ktorá tento fenomén každoročne pozoruje.

Trvanie ozónovej diery sa od roku 2020 predĺžilo takmer o mesiac. Prečo sa tak deje, vedci skúmajú, medzi možnými vysvetleniami je zmena klímy. Stav ozónovej vrstvy sa však v posledných desaťročiach vďaka reguláciám výrazne zlepšil.

Zvyčajne sa diera v ozóne nad Antarktídou otvára v septembri a začína sa zacelovať v novembri. V posledných troch rokoch je to však výrazne neskôr.

V roku 2020 sa diera v ozónovej vrstve nad Antarktídou zatvorila 28. decembra, vlani 23. decembra a tento rok by sa tak malo stať v najbližších dňoch, uviedlo stredisko pre monitorovanie atmosféry služby Copernicus (CAMS).

Diera navyše bola väčšia ako zvyčajne. V posledných troch rokoch jej rozloha v novembri prekročila 15 miliónov kilometrov štvorcových, čo je viac ako plocha samotnej Antarktídy.

Podľa vedcov za väčšiu výdrž a rozlohu diery v ozónovej vrstve zrejme môžu silné vetry a nízke teploty v stratosfére.

„Možno je tu súvislosť so zmenou klímy, ktorá má tendenciu ochladzovať stratosféru,“ tvrdil šéf CAMS Vincent-Henri Peuch. Podľa neho však musia vedci množstvo faktorov preskúmať, napríklad prečo sa anomália objavila tri roky po sebe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet