Na hlavný obsah

Pri útoku na konvoj s pracovníkmi ropného poľa v Sýrii zomrelo desať ľudí

Ďalší dvaja sú zranení.

Pri útoku na konvoj s pracovníkmi ropného poľa v Sýrii zomrelo desať ľudí
Archívna snímka sýrskych vojakov vo východnej sýrskej provincii Dajr az-Zaur. Foto: TASR/AP

Pri útoku na konvoj s pracovníkmi ropného poľa na východe Sýrie zomrelo najmenej desať ľudí, ďalší dvaja sú zranení. Informovala o tom v piatok (30. 12.) štátna agentúra SANA. Podľa nej teroristi zaútočili na tri autobusy v provincii Dajr az-Zaur, ktorá leží v blízkosti irackej hranice.

Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá sídli v Británii a situáciu v Sýrii monitoruje prostredníctvom siete dobrovoľníkov, útok vykonali ozbrojenci napojení na radikálov z hnutia Islamský štát (IS).

„Útok začal explóziou náloží vo chvíli, keď autobusy prechádzali, potom začali členovia IS na vozidlá strieľať,“ uviedol podľa agentúry AFP šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán.

IS bol v Sýrii porazený v roku 2019, ale v krajine ďalej pôsobia jeho menšie skupinky a útočia na sýrskych vojakov i kurdské jednotky, ktoré ho pomohli poraziť, a to najmä v provinciách na severovýchode krajiny.

V pondelok (26. 12.) pri samovražednom útoku bojovníkov IS v meste Rakka na severe Sýrie zahynulo šesť príslušníkov kurdských bezpečnostných zložiek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet