Na hlavný obsah

Veliteľ ugandskej povstaleckej skupiny Ongwena pôjde na 25 rokov do väzenia

Súd tak zamietol jeho odvolanie.

Veliteľ ugandskej povstaleckej skupiny Ongwena pôjde na 25 rokov do väzenia
Na ilustračnej snímke bývalý veliteľ ugandskej povstaleckej skupiny Dominik Ongwen. Foto: Twitter/NTV UGANDA

Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu vo štvrtok (15. 12.) zamietol odvolanie bývalého veliteľa ugandskej povstaleckej skupiny Dominika Ongwena proti trestu 25 rokov väzenia. Súd ho usvedčil minulý rok v máji zo 61 trestných činov, vrátane vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti, znásilnení, vynúteného sobáša a tehotenstva a používania detských vojakov.

Ongwenovi obhajcovia vzniesli celkovo 90 dôvodov na odvolanie, ktoré sa týkali údajných právnych, procesných a skutkových chýb. „Odvolací súd zamieta všetky dôvody odvolania a jednomyseľne potvrdzuje rozhodnutie o odsúdení,“ uviedla predsedníčka sudkyne Luz del Carmen Ibáňezová Carranzaová.

Ako deväťročné dieťa Ongwena uniesli a vycvičili ako nemilosrdného detského vojaka. Pri súdnom konaní v predchádzajúcom roku podľa žalobcu tak išlo o dôvod, prečo žiadať o nižšiu sadzbu.

Zločincom u ICC bežne hrozia až 30-ročné tresty. Ongwenovi obhajcovia uviedli, že únos a indoktrinácia, ktorú v Armáde božieho odporu (LRA) zažil, z neho urobili „obeť a nie obeť a páchateľov zároveň“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet