Na hlavný obsah

Zamestnávatelia rozmrazenie príplatkov považujú za podraz, odborárom vyhovujú

Analytici tvrdia, že sa príplatky mali zvyšovať inak.

Zamestnávatelia rozmrazenie príplatkov považujú za podraz, odborárom vyhovujú
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com

Podraz od strany Borisa Kollára – tak označil viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Rastislav Machunka rozmrazenie príplatkov za prácu v noci a cez víkend. Návrh opozičného Smeru-SD podporili aj koaliční poslanci OĽANO aj Sme rodina. Odborári sú spokojní.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) rozmrazenie príplatkov považuje za dobrú vec. Zamestnanci by za neštandardné práce mali dostať podľa prezidentky KOZ Moniky Ulhlerovej adekvátne ohodnotenie. Tvrdí, že zároveň je to v čase inflácie, zdražovania a poklesu životnej úrovne spôsob, ako ekonomicky a sociálne zamestnancom pomôcť.

Machunka hovorí že ide o podraz strany Sme rodina. „Na všetky dosahy, ktoré to bude mať upozornili rámci rokovania hospodárskej a sociálnej rady v čase, keď tam bol prítomný aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina),“ podotkol.

Dodal, že Kollárovi poslanci nepodporia ďalšom konaní tento návrh zákona zo strany Smeru-SD. Kollár vravel, že by mal negatívny dopad na zamestnanosť v tých najcitlivejších regiónoch.

Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS) pripomína, že na tripartite sa zamestnávatelia s vládou a odborármi dohodli, že príplatky za prácu cez víkend ja v noci ostanú zmrazené a oni prvýkrát v histórii zvýšenia minimálnu mzdu.

Parlament však ani nie o pol roka dohodu vynuloval a príplatky naviazal na zvýšenú minimálnu mzdu.

Príplatky by sa mali zvyšovať inak

Analytik Róbert Chovanculiak zdôrazňuje, že príplatky by sa mali zvyšovať, ale inak. Podľa neho tu na to máme odbory a vokálne vyjednávanie na úrovni podnikov. Je na nich aby sa dohodli so svojimi zamestnávateľmi, či sa ich podniku darí a či je tam priestor na zvyšovanie príplatkov.

„Ak však zvyšujú príplatky politici, zasiahne to množstvo podnikateľov, ktorí nemajú priestor na zvyšovanie príplatkov. Spoja sa s tým problémy ako prepúšťanie a krach podnikateľov,“ dodal.

Analytik inštitútu zamestnanosti Michal Páleník dodáva, že teraz budú musieť niektorí zamestnávatelia zvažovať, či má nočná práca opodstatnenie. Podľa opozičnej SaS budú zvažovať, či sa im oplatí mať otvorené prevádzky v noci či cez víkend. Výsledkom môže byť ďalšie zdražovanie základných potravín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál