Na hlavný obsah

Ceny a spotreba paradajok stúpajú, podpora štátu pre pestovateľov nie

Dovozové stoja v obchodoch aj o polovicu menej.

Spotreba slovenských paradajok stúpa – rovnako ako ich cena. Dovozové sa dajú kúpiť aj o polovicu lacnejšie. Dopyt po letných plodoch na Slovensku cez zimu rastie. A hoci dopyt narastá, o podporách pestovania to povedať nemožno.

Vypestovať paradajky v skleníku stojí 700-násobne viac ako na poli. Skleník v Babindole ročne na prevádzku minie vyše sedem miliónov eur. „V lete majú všetci paradajky na záhradkách a ťažko sa to predáva, v zime sa to predáva ľahšie. Ceny vlastne odzrkadľujú náklady, aj to že musíme cca 18 hodín svietiť,“ vysvetlil pestovateľ Matúš Jančura z Babindola.

„Výhoda produkcie zo Slovenska je samozrejme tá, že rajčiny nemusia putovať cez Európu. Zbierajú ich v úplnej botanickej zrelosti. Nedozrievajú dodatočne v rámci skladovacích priestorov,“ vysvetlila odborníčka na zeleninárstvo Alena Andrejiová zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Slovenským paradajkám, ako aj uhorkám či šalátu, však na pultoch konkurujú dovozové plody. Hoci sú zväčša tiež zo skleníkov, ceny sú spravidla nižšie.

Ministerstvo v rámci podpôr argumentuje aj tým, že ich možno čerpať na výstavbu skleníkov. „Ministerstvo hľadá aj ďalšie efektívne spôsoby podpory, pretože vníma, že uvedený spôsob pestovania pre svoje špecifiká predstavuje inovatívny, ekologický a vysoko produktívny spôsob produkcie,“ uviedol hovorca agrorezortu Andrej Wallner.

Kým dotácie neporastú, podľa pestovateľov v zime ceny slovenskej skleníkovo pestovanej zeleniny neklesnú, skôr naopak. V súčasnosti ich dvíhajú vysoké ceny energií, pre ktoré niektorí pestovatelia už prerušili prevádzku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko