Na hlavný obsah

Europoslanci schválili prísnejšie pravidlá pre vývoz odpadu do tretích krajín

S vývozom plastov sa má prestať.

Europoslanci schválili prísnejšie pravidlá pre vývoz odpadu do tretích krajín
Európsky parlament v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

Európski poslanci chcú, aby dvadsaťsedmička prestala vyvážať plastový odpad do krajín za hranicami Európskej únie (EÚ). Má zároveň viac dbať spôsob vyvážania, dokumentácie a spracovania odpadu. Návrh nových pravidiel schválili v utorok (17. 1.) na zasadnutí v Štrasburgu.

EÚ sa zbavuje čoraz väčšieho objemu odpadu tak, že ho vyváža do tretích krajín. Podľa Eurostatu v roku 2020 vyviezla vyše 32 miliónov ton odpadu. To predstavuje v porovnaní s rokom 2004 nárast o tri štvrtiny. Množstvo dovezeného odpadu sa v rovnakom období naopak o desatinu znížilo.

Podľa novej regulácie, ktorú ešte musia schváliť členské krajiny, by do budúcnosti sa malo úplne zakázať vyvážanie nebezpečného a plastového odpadu do nečlenských krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Export odpadov do krajín OECD má skončiť postupne počas nasledujúcich štyroch rokov. Prísnejšie pravidlá majú zaručiť, že sa krajiny EÚ viac posnažia o recykláciu a opätovné využitie odpadových materiálov a že odpad nebude putovať do štátov, ktoré majú miernejšie zákony a kde môže tento odpad významne poškodiť životné prostredie alebo zdravie.

Turecko návrh podporuje

Veľký záujem na tom, aby únia s vyvážaním odpadov skončila, má člen OECD Turecko, ktoré je jeho veľkým príjemcom. V tejto krajine skončilo v roku 2021 takmer 15 miliónov ton unijného odpadu, teda skoro polovica celkového množstva.

Z EÚ sa začal odpad do Turecka vyvážať vo veľkom po roku 2017, keď dovoz mnohých druhov plastového odpadu zakázala Čína. Vyše dva milióny ton odpadu z EÚ zamierili v roku 2021 do Indie. Najväčší podiel na vyvážanom odpade majú kovy, za nimi nasleduje papier a plasty.

„Vďaka zákazu vývozu plastového odpadu, ktorý navrhujeme, vytvárame tlak na inovatívnejšiu a cirkulárnejšiu ekonomiku všade, kde sa s plastom pracuje. To je skutočná výhra pre budúce generácie,“ komentovala dnešné hlasovanie autorka návrhu, dánska europoslankyňa z ľudovej frakcie EPP Pernille Weissová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet