Na hlavný obsah

Hypotéky dražejú, ceny realít môžu klesať

Kto chce predať starší byt, bude musieť znížiť cenu.

Hypotéky dražejú, ceny realít môžu klesať
Na ilustračnej snímke kľúč vo dverách. Foto: RTVS

Realitný trh vlani zaznamenal výrazné zmeny. Hypotéky oproti predošlým rokom zdraželi, naopak, ceny realít narážajú už na svoj strop. Kto chce predať napríklad starší byt, bude musieť znížiť cenu.

Ten, kto si zafixoval hypotéku na začiatku roka 2022, urobil dobre. Éra lacných úverov sa totiž skončila. Úrokové sadzby pod jedným percentom zostali už len spomienkou.

„Častými zásahmi komerčných bánk sa vyšplhali na úroveň troch percent. V priemere komerčné banky menili svoje úrokové sadzby 7- až 8-krát,“ uviedol Matej Dobiš, výkonný riaditeľ Finančného kompasu.

„Úrokové sadzby hypoték rastú vďaka vysokej inflácii, ktorá je spôsobená či už pandémiou, ale hlavne vojenským konfliktom na východe, ktorý prudko zdražil ceny surovín ako je ropa a zemný plyn či elektrická energia, a tie sa následne prejavili aj v cenách ostatných tovarov,“ vysvetľuje Maroš Ovčarik, analytik a generálny riaditeľ Partners Investments.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zdražovaniu hypoték však nebude koniec ani v roku 2023. „Úplne jasne a ľudskou rečou hovorím, že základná úroková sadzba porastie, som o tom presvedčený, a tak vnímam aj nálady medzi kolegami, ale v tomto momente nevieme hovoriť až do akých úrovní,“ povedal Peter Kažimír, guvernér Národnej banky Slovenska.

„Pokiaľ sa pozrieme na prognózy a odhady analytikov a ekonómov veľkých investičných bánk naprieč celým svetom, tak väčšina sa zhoduje, že úrokové sadzby vzrastú zhruba o 1 až 1,5 percenta,“ vyhlásil Ovčarik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika