Na hlavný obsah

Politické strany sa ešte nedohodli na termíne predčasných volieb, ale kladú si podmienky

Keď sa mení ústava, chcú tam pridať aj ďalšie zmeny.

Politické strany sa ešte nedohodli na termíne predčasných volieb, ale kladú si podmienky
Na ilustračnej snímke plénum Národnej rady SR. Foto: RTVS

Politické strany sa ešte nedohodli na termíne predčasných volieb a už si kladú podmienky. Bývalí koaliční partneri prichádzajú s návrhom, že keď už sa bude upravovať ústava, nech sa tam pridajú aj ďalšie zmeny. Zdôvodňujú to tým, že po voľbách sa už 90 poslancov na odhlasovanie zmien nemusí nájsť.

Z rokovania bývalých koaličných partnerov vyplýva, že septembrový termín predčasných volieb by mohol byť reálny. Hnutie OĽANO a strana Za ľudí ich však podmieňuje ďalšími zmenami v ústave.

„V princípe sa nebránim hlasovaniu za predčasné voľby, o to viac v tejto situácii, ak to môžeme využiť na ochranu Úradu špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu, je správne to urobiť,“ napísal na sociálnej sieti  podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

S podmienkou na podporu zmeny ústavy, ktorá by predčasné voľby umožnila, prichádza aj hnutie OĽANO. Chce, aby sa volebné pravidlá mohli meniť len prostredníctvom ústavnej väčšiny v parlamente.

„Smer, Hlas a Republika sú dohodnutí, že ak získajú väčšinu to znamená 76 hlasov v budúcich voľbách zmenia volebný systém podľa Maďarska. Príklad volebný obvod Petržalka, kde žije 130 000 ľudí by mal rovnaký hlas jedného poslanca ako volebný obvod Poltár, kde je tuším 18 000 ľudí. Je to spravodlivé?“ Pýta sa líder hnutia OĽANO Igor Matovič.

Bývalí koaliční partneri odôvodňujú svoje podmienky tým, že otváranie ústavy bude zrejme posledná šanca na jej úpravu na veľmi dlhý čas. SaS tieto zmeny v ústave odmieta. Aj hnutie Sme rodina chce prijať jednoduché riešenie, a to čo najskôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko