Na hlavný obsah

Slovenskí influenceri sa musia registrovať, inak im hrozí pokuta

Povinnosť im ukladá nový zákon.

Tvorcovia v audiovizuálnom prostredí pozor! Tí, ktorí majú kanál na rôznych sociálnych sieťach, majú povinnosť sa zaregistrovať. Ak to neurobia, môžu dostať pokutu.

Slovenskí youtuberi, ticktockeri, influenceri s rôznymi videokanálmi sa mali podľa nového zákona zaregistrovať ešte do konca konca minulého roka. Mnohí to však neurobili.
Rada pre mediálne služby im dáva necelý mesiac po lehote stále šancu.

„My sme ich chceli podchytiť, osloviť, dať im do povedomia, že existuje Rada pre mediálne služby, že existuje nejaký sumár povinností, ktorý sa na nich vzťahuje,“ vysvetlila hovorkyňa rady Lucia Michelčíková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Register chce rada využiť pri regulácii nelegálneho obsahu na internete, napríklad pri šírení hoaxov. Nová povinnosť sa však netýka každého používateľa videokanálov. Na Slovensku pôsobí viacero známych youtuberov či ticktokerov. Registrácia prekvapila aj medzi mládežou populárnu Lady Ziku.

„Som z toho prekvapená, keďže tieto informácie neboli verejne známe. Tým pádom je podľa mňa smutné z ich strany dávať nejaké sankcie za to, čo ani nevieme. Takže by som odporúčala väčšiu informovanosť tomuto okruhu,“ uviedla Lady Zika.

Mediálna analytička podotýka, že informačná kampaň mohla byť silnejšia. Rada pre mediálne služby chce podľa reakcií z vonkajšieho prostredia zvážiť, ako bude ďalej postupovať. Opakovane zdôrazňuje, že mieni pôsobiť najmä výchovne, nie trestať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko