Na hlavný obsah

Vietnamský prezident Nguyen Xuan Phuc podal demisiu

Po dokázaní viny z korupcie.

Vietnamský prezident Nguyen Xuan Phuc podal demisiu
Nguyen Xuan Phuc. Foto: TASR/AP

Vietnamský prezident Nguyen Xuan Phuc v utorok (17. 1.) rezignoval na svoju funkciu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vietnamskú tlačovú agentúru VNA.

Stalo sa tak po tom, čo ho vládnuca komunistická strana uznala za zodpovedného za prehrešky niekoľkých vládnych a ďalších vysokých predstaviteľov.

Osemdesiatšesťročný bývalý premiér Nguyen Xuan Phuc zastával prevažne ceremoniálnu funkciu prezidenta Vietnamu necelé dva roky. Kto ho ako hlavu štátu nahradí, nie sa zatiaľ nevie.

„Vietnamský prezident, plne si vedomý svojej zodpovednosti pred stranou a ľudom, podal žiadosť o rezignáciu na svoju funkciu a o odchod do penzie,“ uviedla vietnamská tlačová agentúra. Citovala ústredný výbor komunistickej strany.

Agentúra Reuters už skôr napísala, že vo Vietname je teraz v plnom prúde rozsiahle ťaženie proti korupcii, ktoré viedlo k zatknutiu ministra zdravotníctva a vyšetrovaniu stoviek vysokých predstaviteľov.

Na mimoriadnom zasadnutí parlamentu 5. januára odvolali dvoch vicepremiéri, ktorí slúžili pod Nguyen Xuan Phucom, keď zastával funkciu premiéra. Podľa oboznámených zdrojov mohli byť tiež zapletení do korupčných škandálov.

Prezidentovu rezignáciu musí schváliť ešte parlament. Agentúra Reuters v pondelok (16. 1.) uviedla, že zákonodarný zbor sa tento týždeň zíde na ďalšom mimoriadnom zasadnutí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet