Na hlavný obsah

Zisk eustreamu klesol takmer o 90 percent

Príčinou je zníženie prepravy zemného plynu z Ruska.

Zisk eustreamu klesol takmer o 90 percent
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čistý zisk pološtátneho prepravcu plynu eustream sa za uplynulých päť mesiacov znížil k 31. decembru 2022 na 17 miliónov eur zo 131 miliónov eur dosiahnutých za porovnateľné obdobie roka 2021.

Pokles je tak vo výške 87 percent. Pokiaľ by parlament prelomil veto prezidentky Zuzany Čaputovej a schválil zákon o dani z osobitej stavby, spoločnosť by za toto obdobie skončila v strate 38 miliónov eur, uviedol člen predstavenstva spoločnosti Miroslav Bodnár.

Príčinou výrazného poklesu zisku je podľa Bodnára zníženie prepravy zemného plynu z Ruska. „V súčasnosti spoločnosť prepravuje na dennej báze približne 32 miliónov kubických metrov (m³) zemného plynu,“ priblížil Bodnár.

Pokiaľ by táto situácia v dodávkach pokračovala, ročne by prepravila okolo 17 miliárd m³. V roku 2019 prepravil eustream 69 miliárd m3 plynu, vlani to bolo 26 miliárd m³.

Eustream nesúhlasí so zavedením dane z osobitej stavby, ktorú parlament schválil v závere roka, no prezidentka ho vetovala. Spoločnosť by mala do štátneho rozpočtu zaplatiť ročne 171 miliónov eur majetkovej dane z plynovodného potrubia.

Eustream upozornil, že má na medzinárodných kapitálových trhoch vydané dlhopisy vo výške jednej miliardy eur, ktoré by chcela firma v možnej miere refinancovať. Daň jej sťaží prístup k refinancovaniu. Nový zákon je podľa spoločnosti v rozpore s princípmi spravodlivého a proporcionálneho zdaňovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika