Na hlavný obsah

Polícia obvinila mladíka v súvislosti s lyžiarskou tragédiou vo Veľkej Rači

Len 19-ročného muža obvinili z prečinu usmrtenia.

Polícia obvinila mladíka v súvislosti s lyžiarskou tragédiou vo Veľkej Rači
Na snímke lyžiari vo Veľkej Rači. Foto: TASR

Čadčianska polícia obvinila v súvislosti s piatkovou (10. 2.) zrážkou v lyžiarskom stredisku Veľká Rača 19-ročného muža z prečinu usmrtenia. Po zrážke zomrel osemročný chlapec. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Zuzana Šefčíková.

Doplnila, že v lyžiarskom stredisku Veľká Rača Oščadnica, časť Lalíky, mal obvinený muž jazdiť na lyžiach zjazdom z hornej časti zjazdovky.

„Pred jej zlomom do prudšieho klesania z doposiaľ presne nezistených príčin narazil zozadu do maloletého lyžiara jazdiaceho pred ním. Maloletý utrpel zranenia nezlučiteľné so životom,“ uviedla Šefčíková.

„Ďalšie okolnosti prípadu sú predmetom vyšetrovania. Z dôvodu možného zmarenia alebo sťaženia vyšetrovania nebudeme poskytovať žiadne bližšie informácie,“ dodala krajská policajná hovorkyňa.

Zabezpečí bezpečnosť lyžiarska polícia?

Kontrolu dodržiavania pravidiel Bieleho kódexu zabezpečuje v najväčších tatranských lyžiarskych strediskách v prvom rade skipatrola. Napríklad v Jasnej funguje už šesť rokov. Tá však má podľa spoločnosti Tatry Mountain Resorts (TMR) obmedzené právomoci.

Hovorca prevádzkovateľa Marián Galajda v tejto súvislosti uviedol, že pomôcť zlepšiť bezpečnosť v strediskách by mohlo napríklad zriadenie takzvanej lyžiarskej polície.

„Pracovníci skipatroly kontrolujú bezpečnosť na zjazdovkách, zjazdnosť tratí, pomáhajú s orientáciou, organizujú rady v nástupných staniciach a riešia každodenné problémy, ktoré sa v stredisku vyskytnú,“ vymenoval Galajda.

Kontrolu podľa neho plnia aj pracovníci, ktorí sa starajú o zasnežovanie a údržbu tratí, sú neustále v teréne a majú prehľad o dianí na zjazdovkách.

Skipatrola sa najčastejšie stretáva s lyžiarmi, ktorí jazdia príliš rýchlo a nemajú pritom svoju jazdu pod kontrolou. Častým je podľa prevádzkovateľa aj nerešpektovanie značenia na zjazdových tratiach, ako aj prevádzkového poriadku strediska.

„Títo lyžiari vstupujú na uzavreté zjazdovky, veľmi často ide o skialpinistov, riskujú život pri zrážke so snežným pásovým vozidlom alebo lanom jeho navijaka,“ dodal Galajda.

Patrola má obmedzené právomoci

Návštevníkov najprv na porušenie kódexu alebo prevádzkového poriadku strediska upozornia. V prípade, že lyžiar či snoubordista opakovane vážne porušuje pravidlá a napríklad svojou rýchlou jazdou ohrozuje svoje okolie, môžu mu zablokovať skipas.

„V tomto roku sme rovnako zasiahli aj v prípade, keď klient svojou agresívnou a príliš rýchlou jazdou spôsobil kolíziu a zranenie druhej osobe,“ zdôraznil Galajda.

Skipatrola má len obmedzené právomoci, je preto podľa prevádzkovateľa priestor na vyššiu súčinnosť napríklad so štátnou políciou. Hovorca dodal, že prítomnosť „lyžiarskej polície“, ktorá funguje v okolitých krajinách, by zvýšila vymožiteľnosť dodržiavania pravidiel správania sa na zjazdovkách, ako ich definuje zákon o Horskej záchrannej službe.

„V konečnom dôsledku by to prispelo k väčšej bezpečnosti na zjazdovkách,“ upozornil Galajda.

Skonštatoval, že každý lyžiar by mal ovládať základné pravidlá pohybu na zjazdovkách zosumarizované v Bielom kódexe. Ten je uverejnený na webovom sídle stredísk aj priamo v areáli. Nadväzuje naň aj prevádzkový poriadok, ktorý špecifikuje napríklad aj pohyb skialpinistov. Lyžiar by sa mal chrániť prilbou, deťom sa odporúča aj chránič chrbtice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny