Na hlavný obsah

Politici chcú motivovať ľudí k účasti na voľbách. Matovič navrhuje odmenu, Sulík deň voľna

Opozícia hovorí o volebnej korupcii.

Politici chcú motivovať ľudí k účasti na voľbách. Matovič navrhuje odmenu, Sulík deň voľna
Ilustračná snímka z parlamentu. Foto: RTVS

Ostrá výmena názorov v parlamente. Poslanci sa v piatok (10. 2.) venovali zmene volebného práva. Opozícia hovorí o predvolebných úpravách šitých na mieru hnutiu OĽANO. Obyčajní ľudia argumentujú tým, že zmeny avizovali aj v programovom vyhlásení vlády.

Návrh z dielne hnutia OĽANO má zaviesť viaceré volebné zmeny – umožniť voľbu poštou aj pri prezidentských voľbách, či znížiť kvórum pri miestnom referende. Okrem toho má znížiť aj započítavanie preferenčných krúžkov a zaviesť odmenu pre voličov za účasť na voľbách formou zľavy. Opozícia takýto krok považuje za volebnú korupciu.

„Nemáme povinnosť volieb, máme právo. Volebné aktívne právo je právom, nie povinnosťou a za využitie alebo nevyužitie svojho práva nemôže byť nikto ani sankcionovaný, ani odmeňovaný. Preto hovorím, že je to volebná korupcia,“ vyhlásil Boris Susko (SMER-SD), podpredseda Ústavnoprávneho výboru NR SR.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Poskytnúť voličom bez ohľadu na to, koho volia, odmenu za to, že keď ukážu záujem o štát, tak štát ukáže že má záujem o nich a dá im nejakú zľavu zo služieb. To že to je volebná korupcia je klamstvo,“ uviedol dočasne poverený minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Sulík navrhuje voľby v piatok

Opozičným stranám sa nepáči, že sa pravidlá menia počas hry. Teda v čase, keď už je známy termín predčasných parlamentných volieb.

„Ja si nemyslím, že ľudí v demokratickej krajine treba podplácať, alebo motivovať, aby išli využiť svoje ústavné právo, kedy môžu rozhodnúť o budúcnosti krajiny,“ skonštatoval Peter Pellegrini, predseda opozičnej strany Hlas-SD.

Strana SaS prišla s ďalším návrhom. „Volebnú účasť by sme zvýšili tak, že by sme voľby dali na piatok. Každému kto pôjde voliť, by sme dali ten deň voľno alebo aj iný deň voľna. Ako kompenzáciu pre firmy by sme zrušili štátny sviatok – prvý september.

Keďže diskusia o úpravách volebného práva sa predĺžila, poslanci o nich budú hlasovať až na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko