Na hlavný obsah

Aká bude politická budúcnosť Eduarda Hegera?

V hre je aj možnosť vytvorenia vlastnej strany.

Aká bude politická budúcnosť Eduarda Hegera?
Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger. Foto: TASR

Politická budúcnosť Eduarda Hegera (OĽANO) sa začína čoraz viac spájať s novou stranou. Odvolaný premiér, ktorý zvažuje spolu s ďalšími straníkmi odchod z hnutia, by mohol takýto subjekt buď založiť alebo prebrať existujúci.

Táto cesta sa zdá o to pravdepodobnejšia, že Heger doteraz nekývol na spoluprácu s KDH. Kresťanskí demokrati mu ponúkli druhé miesto na ich kandidátke.

Z prostredia odchádzajúcich politikov OĽANO tiež zaznieva, že svoj osud nechcú spájať ani s Modrou koalíciou Mikuláša Dzurindu. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Štiepenie hnutia OĽANO

Dozrel čas na novú generáciu a demokrati sa majú spájať. To sú nedávne vyhlásenia Jaroslava Naďa (OĽANO), ktorý spolu s Hegerom zvažuje odchod z hnutia. Štiepenie hnutia sa stalo témou po vlaňajšom páde vlády.

Obaja aktéri však doteraz neprezradili, ako si predstavujú svoju budúcnosť bez Igora Matoviča (OĽANO). A v mlčaní pokračujú naďalej. „Myslím si, že je čas. Aj dobré víno musí vyzrieť. Ponúkneme voličom takú alternatívu, ktorá bude naozaj zaujímavá,“ uviedol Naď.

Napriek tomu už vyhlásil, že spájanie sa s Modrou koalíciou Mikuláša Dzurindu je nepravdepodobné. Naopak, zdá sa, že pre Hegera nie je atraktívna ani spolupráca s KDH.

Na snímke Mikuláš Dzurinda (uprostred) predstavuje nový politický projekt s názvom Modrá koalícia.
Na snímke Mikuláš Dzurinda (uprostred) predstavuje nový politický projekt s názvom Modrá koalícia.Foto: TASR

Kresťanskí demokrati ponúkajú odvolanému premiérovi druhé miesto na ich kandidátke. Táto ponuka platí len pre Hegera, nie Naďa. „Ponuku som dal s tým, že vedenie KDH nie je len samotný predseda, ale aj členovia predsedníctva. Zatiaľ na ňu nereagoval,“ priblížil predseda KDH Milan Majerský.

Igor Matovič považuje ponuku pre Hegera od mimoparlamentnej strany za nedôstojnú. Podľa neho doteraz nepadlo definitívne rozhodnutie, akou cestou sa odvolaný premiér vyberie.

„Kým neodíde, zostáva. Kde skončí, to je jeho rozhodnutie. Priebežne sa o tom rozprávame v záujme, aby sme mafiu nepustili opäť k moci,“ skonštatoval.

Na vytvorenie vlastnej strany sa kráti čas

V hre je možnosť vytvorenia vlastnej strany. Čas na takéto rozhodnutie sa však kráti, keďže Slovensko čakajú na jeseň parlamentné voľby. Kandidátky sa podávajú už na začiatku leta.

Vznikajúce strany, ak majú záujem zabojovať o miesto v parlamente, tak majú na prípravu nasledujúcich šesť mesiacov. Heger nedávno uviedol, že „na to ešte čas príde“, aby sa k tejto téme vyjadril.

Sociológ Martin Slosiarik z prieskumnej agentúry Focus nevidí v Hegerovi prirodzeného lídra. Dôvera, ktorú vzbudzuje v spoločnosti, podľa neho pramení z jeho funkcie premiéra. Ľudia ho totiž majú stále na očiach.

Slosiarik nie je presvedčený ani o tom, že by Heger dokázal po odchode z OĽANO strhnúť časť voličov hnutia na svoju stranu. „Prípadný rozkol hnutia nemusí znamenať, že Heger so sebou potiahne k nejakému novému subjektu relevantné percento voličov,“ dodal.

Kedy Eduard Heger ozrejmí svoj ďalší politický osud zatiaľ nie je známe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál