Na hlavný obsah

Rusko ohrozujú nemecké tanky, tvrdí Putin

Vyhlásil to pri príležitosti výročia bitky pri Stalingrade.

Rusko ohrozujú nemecké tanky, tvrdí Putin
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok (2. 2.) vyhlásil, že jeho krajinu „opäť“ ohrozujú nemecké tanky. Podľa tlačových agentúr sa tak vyjadril počas prejavu vo Volgograde pri príležitosti 80. výročia víťazstva Sovietskeho zväzu v bitke pri Stalingrade nad vojskami nacistického Nemecka.

Putin reagoval na nedávne rozhodnutie Berlína poskytnúť Ukrajine tanky Leopard 2 nemeckej výroby. Takmer pred rokom Rusko zaútočilo na susednú krajinu, čím vyvolalo najväčší pozemný konflikt v Európe od druhej svetovej vojny.

Vo Volgograde, ktorý sa za čias ZSSR nazýval Stalingrad, Putin prirovnal boj Ruska proti Ukrajine k víťazstvu Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nemecký tank Leopard 2.
Nemecký tank Leopard 2.Foto: TASR/AP

„Opäť nás ohrozujú nemeckými tankami s krížmi na palube. Opäť sa chystajú bojovať proti Rusku na ukrajinskom území,“ povedal. Podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS vyjadril presvedčenie, že Rusko opäť zvíťazí.

Moskva dlhodobo zdôvodňuje vojnu na Ukrajine potrebou jej „denacifikácie“ napriek tomu, že na čele Ukrajiny stojí prezident židovského pôvodu. Podľa Kyjeva vedie Rusko genocídnu vojnu a ruskí vojaci sú podozriví z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

Hrozba jadrovými zbraňami

„Tí, ktorí vťahujú európske krajiny do novej vojny s Ruskom zrejme nechápu, že moderná vojna bude pre nich úplne iná. Neposielame k ich hraniciam naše tanky, no máme spôsob, ako reagovať. Ten sa však neskončí použitím obrnených vozidiel,“ povedal Putin.

Niektoré médiá interpretovali tieto slová ako narážku na ruské jadrové zbrane. Putin je aj podľa Reuters pripravený použiť celý ruský arzenál, a t vrátane jadrových zbraní. BBC označila Putinove slová za nejasnú hrozbu eskalácie konfliktu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet