Na hlavný obsah

Väzni v americkom Massachusetts by za súhlas s darovaním orgánov mohli dostať kratší trest

A to najviac o jeden rok.

Väzni v americkom Massachusetts by za súhlas s darovaním orgánov mohli dostať kratší trest
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Väzni v americkom štáte Massachusetts by mohli výmenou za súhlas s darovaním orgánov či kostnej drene dostať skrátené tresty. Vyplýva to z nového návrhu zákona, ktorý v stredu (1. 2.) predstavili poslanci Štátnej snemovne. Informoval o tom denník The Guardian.

Ak zákon vstúpi do platnosti, väzňom by sa v prípade súhlasu s darovaním orgánov mohol skrátiť výkon trestu o najmenej dva mesiace a najviac jeden rok.

V rámci programu zameraného na posilnenie programu darcovstva orgánov sa vytvorí päťčlenná komisia, ktorá posudzovať vhodnosť väznených kandidátov a rozhodovať o množstve darovaných orgánov či kostnej drene potrebnom na zníženie trestu.

Americký federálny väzenský úrad v súčasnosti povoľuje väzňom darovať orgány len v prípade, že prijímateľ je najbližší rodinný príslušník odsúdeného. Mnohé ústavy na výkon trestu v Spojených štátoch však možnosť darovania orgánov či kostnej drene väzňov neponúkajú vôbec.

The Guardian pripomína, že v USA je protizákonné darcovstvo orgánov popravených väzňov, aj keď sa nachádzajú v registri darcov. Podľa štatistík v Spojených štátoch v súčasnosti čaká na darovanie orgánov viac ako 104 000 osôb, pričom takmer 59 000 z nich sa nachádza na zozname aktívnych čakateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet