Na hlavný obsah

Výbuch plynu v obytnom dome v  Novosibirsku si vyžiadal 12 obetí

Traja ľudia sú nezvestní.

Výbuch plynu v obytnom dome v  Novosibirsku  si vyžiadal 12 obetí
Na ilustračnej snímke požiarnici hasia požiar. Foto: Pixabay

Dvanásť obetí si vyžiadalo štvrtkové (9. 2.) zrútenie časti obytného domu po výbuchu plynu v Novosibirsku, najväčšom meste v ázijskej časti Ruska. Ďalší traja ľudia sú nezvestní a môžu byť pod troskami, uviedli záchranári podľa ruských médií.

Predchádzajúca bilancia hovorila o ôsmich mŕtvych. Medzi obeťami je aj dvojročné dieťa. Novosibirská oblasť pre nešťastie vyhlásila piatok (10. 2.) smútočným dňom.

Úrady podľa denníka Kommersant informovali tiež o deviatich zranených, z ktorých dvaja sú na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Po rannom výbuchu plynu nasledoval požiar, pre ktorý obyvatelia domu vybehli v tom, v čom boli oblečení, na ulicu, kde panoval viac ako dvadsaťstupňový mráz.

Zo 60 bytov v päťposchodovom dome bola zničená polovica. Podľa gubernátora nemá zmysel opravovať takto poničený panelák, postavený v polovici 60. rokov minulého storočia.

Vyšetrovatelia v súvislosti s nešťastím zadržali 45-ročnú ženu a 25-ročného muža z Omsku, ktorí vo viacerých bytoch vykonávali údržbu plynových sporákov. Podľa obyvateľov domu bolo tesne pred výbuchom cítiť plyn.

Požiar hasili stovky hasičov

Plamene nakoniec hasili stovky hasičov, ktorých prácu sťažoval silný mráz a neodprataný sneh. Po uhasení požiaru začali hasiči rozoberať trosky na ploche 200 metrov štvorcových.

Najprv z ruín vyslobodili živú ženu a neskôr muža, ktorého sa lekárom podarilo vzkriesiť. Potom ale našli telo mŕtvej ženy a dvojročného dieťaťa, neskôr telo 80-ročnej dôchodkyne a ďalšie ženy. Aktuálne sa vie o 12 mŕtvych a deviatich zranených, napísal Kommersant.

Podobné nešťastia sú v Rusku pomerne časté. Tento týždeň najmenej päť ľudí prišlo o život po tom, ako sa po výbuchu plynu zrútila časť päťpodlažného obytného domu v meste Jefremov v Tulskej oblasti v európskej časti Ruska.

Z trosiek sa podarilo zachrániť sedem ľudí. Z nich traja utrpeli zranenia a previezli do nemocníc.

Výbuch plynu a čiastočné zrútenie obytného domu v Jefremove sa podľa agentúry TASS stalo šiestym takýmto prípadom v Rusku za posledných päť rokov. Nešťastie v Magnitogorsku na silvestra 2018 si vyžiadalo dokonca 39 mŕtvych, 24 ľudí sa podarilo vyslobodiť z trosiek desaťpodlažného domu živých

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet