Na hlavný obsah

Búrka Freddy v Malawi má viac než 600 obetí

Mnoho vysídlených ľudí stále žije v provizórnom ubytovaní.

Búrka Freddy v Malawi má viac než 600 obetí
Muži zachraňujú časti zničeného domu po silných dažďoch spôsobených cyklónom Freddy v Blantyre na juhu Malawi v stredu 15. marca 2023. Foto: TASR/AP

Počet obetí búrky Freddy v Malawi presiahol 600 a mnoho vysídlených ľudí stále žije v provizórnom ubytovaní. V rozhovore s televíziou BBC to uviedol minister informácií tejto africkej krajiny, ktorou sa živel prehnal pred dvoma týždňami.

Minister Moses Kunkuyu povedal, že záplavy spôsobené búrkou zničili v Malawi desiatky mostov, čo sťažuje doručenie humanitárnej pomoci. V táboroch pre vysídlených ľudí pre ich preľudnenosť podľa ministra hrozí šírenie chorôb prenášaných znečistenou vodou. V kríze sa v postihnutých oblastiach ocitlo školstvo aj zdravotníctvo a mnoho miest je stále bez elektriny. Na obnovení dodávok sa však pracuje.

„Takže aj zdravotníctvo je teraz zahltené. Postihnuté ostávajú aj vzdelávacie centrá, pretože väčšina zriadených táborov je v školách,“ povedal Kunkuyu.

Dodal, že pre znovuotvorenie škôl musí vláda urobiť ťažké rozhodnutie a presunúť vysídlené osoby do stanov slúžiacich ako dočasné prístrešie. Búrka podľa ministra najmenej 500 školských budov poškodila. Minister tiež vyzval na poskytnutie ďalšej humanitárnej pomoci.

Búrka Freddy zasiahla Mozambik a Malawi skôr v marci už druhýkrát za mesiac, zničila desiatky domov a spôsobila rozsiahle záplavy. V Mozambiku úrady uvádzajú počet obetí v desiatkach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet