Na hlavný obsah

Ceny potravín nepretržite rastú už tretí rok. Inflácia v SR opäť láme rekordy

Tempo rastu sa však v posledných mesiacoch spomalilo.

Ceny potravín nepretržite rastú už tretí rok. Inflácia v SR opäť láme rekordy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Inflácia vo februári tretíkrát v priebehu posledných štyroch mesiacov dosiahla najvyššie číslo posledných rokov – 15,4 percenta. Uviedol to v stredu (15. 3.) Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Medziročné zdražovanie potravín sa ustálilo pod úrovňou 29 percent, medzimesačne ich ceny spomalili rast pod 2 percentá. „Mieru zdražovania nákladov na bývanie bude po celý rok 2023 ovplyvňovať tiež januárová úprava cien energií. Najmä tepla a plynu, ktoré však boli utlmené výraznou pomocou od štátu,“ vysvetlil ŠÚ SR.

Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb boli – v porovnaní s predošlým mesiacom – vo februári 2023 vyššie o 1,1 percenta. Nepretržitý rast cien, ktorý analytici sledujú od januára 2021, v posledných mesiacoch spomalil.

Výdavky domácností najviac ovplyvnil rast cien chleba

Najväčší vplyv na infláciu mali rastúce ceny potravín, ktoré vo februári v porovnaní s januárom vzrástli o 1,7 percenta. Najzásadnejší vplyv z hľadiska váhy vo výdavkoch domácností mal podľa ŠÚ SR rast cien chleba a obilnín o 2 percentá. Potom aj nárast cien zeleniny o 9,9 percenta a zvýšenie cien cukru a cukroviniek o 2,4 percenta.

Ceny mlieka, syrov a vajec v porovnaní s januárom boli vyššie 0,8 percenta. Vzrástli ceny mlieka a syrov, klesli ceny masla. Za ovocie Slováci zaplatili menej o 1,5 percenta, no opäť si priplatili za nealkoholické nápoje.

Druhý najväčší vplyv na infláciu mal rast cien v odbore bývanie a energie o 0,5 percenta, pri zvýšení cien tepelnej energie o 0,7 percenta, dodávky vody o 1,3 percenta, stočnom o 1,1 percenta či zberu smetí o 1,3 percenta.

Ceny pohonných látok sa v porovnaní s minulým mesiacom zvýšili o 1,8 percenta a cestnej osobnej dopravy o 10 percent.

Vo februári pokračoval aj rast cien služieb zubných lekárov a kúpeľnej starostlivosti, vzdelávania, rekreačných služieb a kultúry, stravovacích a ubytovacích služieb, tovarov a služieb osobnej starostlivosti a sociálnych služieb, dodal ŠÚ SR.

Ceny potravín rastú už tretí rok

Medziročne sa ceny tovarov a služieb zvýšili na hodnotu 15,4 percenta, čo je mierne vyššia hodnota ako bola v januári.

„Najväčší vplyv na celkovú infláciu majú nepretržite rastúce ceny potravín v tandeme so zvýšením cien nákladov na bývanie vrátane elektriny, plynu, tepla, vody a tepelných energií. Ide totiž o dve najvýznamnejšie položky vo výdavkoch domácností, ktoré súhrnne tvoria polovicu výdavkov domácností,“ uviedol ŠÚ SR.

Ceny potravín nepretržite rastú už tretí rok. Vo februári boli podobne ako v predošlom mesiaci medziročne vyššie o 28,6 percenta. Výrazne drahšie boli najmä mlieko, syry a vajcia o 37,1 percenta. K úrovni 30 percent sa priblížil aj rast cien chleba a obilnín aj mäsa. Zelenina bola drahšia o štvrtinu a nealkoholické nápoje takmer o pätinu.

Druhý najväčší vplyv na výdavky domácností mal rast cien bývania a energií o 14,3 percenta. Drahšie o viac ako 20 percent bola tepelná energia, ale aj materiály a služby na údržbu obydlia.

V odbore doprava ceny vzrástli medziročne o 8,3 percenta. Ceny pohonných látok však vo februári boli medziročne vyššie len o 3,7 percenta, čo je najnižšia úroveň zdraženia, ktorú naposledy evidoval ŠÚ SR v marci 2021.

Téme zdražovania sa venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika