Na hlavný obsah

Heger predstavil stranu Demokrati. V tíme má štyroch ministrov a viacero známych tvárí

Urobil tak krátko po tom, ako ohlásil svoj odchod z hnutia OĽANO.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger predstavil novú stranu s názvom Demokrati. Heger bude jej lídrom. Informoval o tom na tlačovej konferencii v utorok (7. 3.) len niekoľko hodín po tom, ako oznámil svoj odchod z hnutia OĽANO.

Podpredsedom strany sa stal Miroslav Kollár, doterajší predseda strany Modrá koalícia (donedávna Spolu). Ďalšími podpredsedami sú Jaroslav Naď, Andrea Letanovská a Andrea Cocherová.

„Spojila nás vízia moderného a úspešného Slovenska,“ vyhlásil Heger. „Ponúkame umiernenú stredovú politiku, ktorá bude ľudí spájať, nie rozdeľovať. Ponúkame odbornosť a odmietame populizmus,“ povedal Heger.

Líder Demokratov hovoril o pokračovaní v reformách, pomoci Ukrajine, ale aj o proatlantickej a proeurópskej orientácii. Odmietol povolebnú spoluprácu so stranami Smer-SD, Hlas-SD, Republika, ĽSNS a SNS.

Súčasťou nového politického subjektu budú aj štyria ministri súčasnej Hegerovej vlády – minister obrany Jaroslav Naď, minister hospodárstva Karel Hirman, minister zahraničných vecí Rastislav Káčer a minister životného prostredia Ján Budaj. Tí budú naďalej pokračovať vo svojich funkciách.

Päť pilierov strany

K strane sa pridáva aj štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Andrej Stančík, primárka Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny v Národnom onkologickom ústave Andrea Letanovská, bývalá šéfka komunikácie Orangeu Andrea Cocherová, poslanec a šéf kultúrneho výboru Kristián Čekovský či europoslanec Vladimír Bilčík. K Hegerovmu projektu sa prihlásil aj predseda strany Šanca František Oľha.

Program strany Demokrati bude podľa Hegera stáť na piatich pilieroch – zdravé Slovensko, vzdelané Slovensko, bezpečné a sebavedomé Slovensko, silné regióny a spolupráca s občianskou spoločnosťou, starostlivosť o najzraniteľnejších.

Heger vylúčil, že by sa Demokrati spojili s hnutím OĽANO, priblížil však, že strana o spolupráci rokuje s viacerými stranami. Možné je aj spolupráca s Mikulášom Dzurindom a jeho projektom  Modrí – Európske Slovensko.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala aj redaktorka Katarína Wildová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko