Na hlavný obsah

Dzurinda prezradil názov svojej novej strany. Začínajú so zberom podpisov

Bude sa volať Modrí - Európske Slovensko.

Dzurinda prezradil názov svojej novej strany. Začínajú so zberom podpisov
Uprostred Mikuláš Dzurinda ohlásil zber podpisov na vznik novej politickej strany Modrí - Európske Slovensko. Foto: TASR

Stredo-pravá iniciatíva Mikuláša Dzurindu do niekoľkých dní oznámi na ministerstve vnútra začiatok zbierania podpisov pre vznik novej politickej strany – Modrí – Európske Slovensko. V pondelok (6. 3.) to oznámili s tým, že pre jej vznik potrebujú 10-tisíc podpisov. Tie budú zbierať fyzicky, ale aj elektronicky, prostredníctvom webovej stránky.

Ľuboš Schwarzbacher vysvetlil, že názov vznikol z idey dostať Slovensko na európsku úroveň. „Modrá je symbolom úspešných reforiem, ekonomickej prosperity, ale aj euro-atlantickej orientácie a ukotvenia. Chceme, aby sme mali európske školstvo, európske zdravotníctvo, európsku ekonomiku,“ dodal.

Dzurinda hovorí, že vznik strany má za cieľ pozitívne ovplyvniť nadchádzajúce voľby, ale aj dlhodobo pozitívne ovplyvňovať situáciu na Slovensku a vývoj v Európe.

Čo sa týka otázky spájania, do volieb pôjdu samostatne, keďže sa im spojiť sa s názorov podobnými hnutiami nepodarilo. Najskôr však majú za cieľ nazbierať spomínané podpisy, ktoré sú potrebné pre vznik novej strany.

Kampaň, teda zber podpisov, budú financovať z vlastných zdrojov – pozbierajú sa naň. Hovoria o „jednotkách tisíc eur.“

Migy by riešil na európskej úrovni

Mikuláš Dzurinda hovorí, že bezpečnosť pokladá za jednu z kľúčových otázok. Keďže strana smeruje k tomu, aby bola európskou stranou, chcú presadzovať užšiu spoluprácu s európskymi inštitúciami. Myslí si, že otázku migov treba riešiť za „európskym stolom.“

Podľa neho Slovensko o nich nevie konať samostatne. Myslí si, že Ukrajine treba naďalej pomáhať.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 venovala aj redaktorka Katarína Wildová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko