Na hlavný obsah

Po roku 2035 budú musieť vodiči tankovať špeciálne palivá, ak nebudú mať elektromobil

Rafinérie čaká prispôsobovanie výroby.

Po roku 2035 budú musieť vodiči tankovať špeciálne palivá, ak nebudú mať elektromobil
Ilustračná snímka tankovania auta. Foto: RTVS

Rozhodnutie Európskej únie ponechať autá so spaľovacím motorom aj po roku 2035 vítajú automobilky aj výrobcovia palív. Európska únia má však zásadnú podmienku. Vodiči budú musieť tankovať iba palivá bez emisií.

Pri plánovanom zákaze spaľovacích motorov by vodiči museli nakupovať už iba elektromobily či vodíkové autá. Európska komisia však napokon tlaku členských štátov – na čele s Nemeckom – ustúpila.

„Je to dobré riešenie aj pre prírodu, lebo budú motory s nulovou uhlíkovou stopou,“ uviedol dopravný analytik Jozef Drahovský.

Dostupnosť takýchto ekopalív sa zabezpečí až vtedy, keď rafinérie prispôsobia výrobu. Základom je, aby boli fabriky schopné zachytávať škodliviny tak, že neuniknú do ovzdušia.

„V realite ešte neexistuje rafinéria, ktorá by takto fungovala. Čiže ešte treba veľmi veľa času na vývoj niektorých komponentov a technológií, aby išli do priemyselného a bežného užívania,“ priblížil hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Téme spaľovacích motorov sa v Správach RTVS venovala redaktorka Barbora Šišoláková:

Liter bezemisného paliva má dnes hodnotu vyše desať dolárov. No v budúcnosti by sa malo oplatiť viac ako bežná nafta či benzín. „Budeme platiť hlavne za emisné palivá, za bezemisné by sme mali podľa všetkých princípov platiť menej,“ uviedol prezident Zväzu automobilového priemyslu SR Alexander Matušek.

Zmeny pocítia v najbližších rokoch najmä rafinérie, ktoré čakajú miliónové investície. Z pohľadu životného prostredia sa autá poháňané bezemisným palivom stále nevyrovnajú elektromobilom, ktoré by využívali iba obnoviteľné zdroje. Napríklad z veterných elektrární.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika