Na hlavný obsah

Záchranári nedostanú peniaze na nové sanitky. Financie štát presunul na obnovu nemocníc

Nové vozidlá pritom urgentne potrebujú.

Záchranári nedostanú peniaze na nové sanitky. Financie štát presunul na obnovu nemocníc
Ilustračná snímka Foto: TASR

Slovenská komora zdravotníckych záchranárov ostro kritizuje zmeny v pláne obnovy, konkrétne presun 22 miliónov eur pôvodne vyčlenených na nákup vozidiel záchrannej služby na obnovu nemocníc. Tvrdia, že nové vozidlá nutne potrebujú, ide o komfort a bezpečie prevážaného pacienta.

Kritika zaznieva aj od poslancov parlamentu. Naopak, zmenu vítajú nemocnice. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Dvadsaťdva miliónov eur bolo pôvodne určených na obnovu vozového parku. Autá sú opotrebované a poruchové, viac ako desaťročné majú najazdených 700 až 800-tisíc kilometrov a servis je príliš drahý.

„Čo, že bude špičková nemocnica, keď po pacienta prídeme na rachotine. A možno niekedy ani nedprídeme,“ povedal Lukáš Jurina zo Záchrannej služby Košice.

Nemocnice sú podľa dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera vyššia priorita. „Peniaze sa lepšiu zídu práve tam. To obstarávanie by trvalo rok a pol, čiže peniaze z plánu obnovy by sa k sanitkám tak skoro nedostali. Radšej peniaze využijeme takto, pretože plán obnovy má nejaké svoje limity,“ uviedol.

Argument nedostatku času neobstojí, hovorí šéf komory záchranárov František Majerský. „Kto za to bude zodpovedný, že sa to nestihlo? Nevysúťažili, sanitky sa neobjednali a peniaze sa presunuli do úplne iného sektoru. Stále bombardujeme Úrad vlády SR a ministerstvo zdravotníctva, že sa v tejto veci nekoná,“ priblížil.

Sanitky budú, len nie z plánu obnovy

Podľa Hegera však vozidlá budú, iba nie z peňazí z plánu obnovy. „V platbách zo zdravotného poistenia sú aj platby na obnovovanie vozového parku,“ vysvetlil. „Pri tejto finančnej situácii, v akej je jedna aj druhá záchranná zdravotná služba, to nie je možné odtiaľ dokúpiť,“ reagoval Majerský.

A kritika zaznieva aj od opozície. „Ako chce vláda, ktorá nevie nakúpiť záchranky, rekonštruovať nemocnice?“ pýta sa podpredseda Hlasu-SD Richard Raši. „Budeme v situácii, že štátne záchranné služby v Bratislave a Košiciach, ktoré obhospodarujú polovicu Slovenska, nebudú mať nové a bezpečné vozidlá, aby mohli pacientov voziť,“ dodal.

Podobnú rétoriku volí aj predseda parlamentného zdravotníckeho výboru Marek Krajčí (OĽANO). Naopak, rozhodnutie podľa prezidenta Mariána Petka víta Asociácia nemocníc Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika