Na hlavný obsah

Rezort zdravotníctva chce zrušiť päť pôrodníc, nespĺňajú určené kritériá

Problémom je, že sa v nich narodí menej ako 400 detí ročne.

Rezort zdravotníctva chce zrušiť päť pôrodníc, nespĺňajú určené kritériá
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/DPA

Pôrodnice, v ktorých sa ročne narodí menej ako 400 detí, by mali od nového roka skončiť. Vyplýva to z vyjadrení štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva Michala Palkoviča. Podľa medializovaných informácií ide o pôrodnice v v Partizánskom, Snine, Revúcej, Myjave a Kráľovskom Chlmci. Nemocnice zatiaľ informáciu o rušení nemajú.

Rušenie piatich pôrodníc má priniesť druhá fáza optimalizácie siete nemocníc, o ktorej ministerstvo v pondelok (3. 4.) informovalo zástupcov Združenia samosprávnych krajov SK8.

Týka sa doplnkových medicínskych programov, ktoré rezort nemocniciam schválil na základe určených kritérií. Napríklad v prípade pôrodníc malo byť kritériom minimálne 400 narodených detí ročne.

Zástupcovia samospráv chcú ešte o pridelených doplnkových programoch rokovať s vedením jednotlivých nemocníc, Palkovič pripustil možné zmeny. V agende pôrodníckej zdravotníckej starostlivosti však zmeny neočakáva. „To ostane pravdepodobne tak, ako boli nastavené fixné kritériá,“ skonštatoval.

Nemocnice zatiaľ o ničom nevedia

Dotknuté nemocnice zatiaľ zoznam schválených doplnkových programov nedostali. „Poštou ani mailovou komunikáciou nám nedoručili žiadne vyrozumenie,“ uviedol pre TASR primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Nemocnice Snina Norbert Orinín.

Rovnako na oficiálne stanovisko čaká aj Nemocnica s poliklinikou Revúca. „Momentálne sa ešte neviem vyjadriť, kým to nemám čierne na bielom,“ skonštatovala riaditeľka nemocnice Janette Hrbálová.

Nemocnica s poliklinikou Kráľovský Chlmec reagovala, že „má ministerstvom zdravotníctva schválený dlhodobý rozvojový plán so zdravotnou starostlivosťou poskytovanou v súčasnosti“.

Rezort avizoval, že nemocnice dostanú rozhodnutie vo štvrtok (6. 4.).

Reforme nemocníc sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala aj redaktorka Iveta Vanková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko