Na hlavný obsah

Ruská špionážna banka odchádza z Budapešti. Sankcie USA znemožnili jej fungovanie

Vracia sa naspäť do Moskvy.

Ruská špionážna banka odchádza z Budapešti. Sankcie USA znemožnili jej fungovanie
Budova ruskej banky v Budapešti. Foto: RTVS

Medzinárodná investičná banka so sídlom v Budapešti, ktorú Spojené štáty dali pred týždňom na sankčný zoznam, odchádza z maďarského hlavného mesta. Bývalá banka RVHP s majoritným ruským vlastníctvom sa z Moskvy presťahovala pred piatimi rokmi.

Finančná inštitúcia, ktorú prezývali „ruská špionážna banka“ sa vracia domov do Moskvy, pretože podmienky jej činnosti v Budapešti sa znemožnili. Po zavedení amerických sankcií banka nie je schopná vykonávať žiadne finančné transakcie.

Svoje záväzky plánuje splniť, ale maďarskej vláde navrhuje dohodu z roku 2019 o presťahovaní sídla banky do Budapešti vypovedať. Maďarsko už z banky vystúpilo hneď na druhý deň, ako americký veľvyslanec David Pressman oznámil nové protiruské sankcie.

Pozrite si príspevok zo Správ RTVS o 10.00 h, ktorý pripravil redaktor Gregor Martin Papucsek:

Okolo maďarského imania vláda robí tajnosti, pričom ide údajne o 200 miliónov eur a o exkluzívnu veľkú budovu na brehu Dunaja, hneď pri Reťazovom moste. Banka zohrávala úlohu ekonomicko-špionážneho predmostia v hlavnom meste členskej krajine Únie – taký je rozšírený názor médií.

Pre ruskú agresiu na Ukrajine s výnimkou Maďarska z banky vystúpili Česko, Rumunsko, Slovensko i Bulharsko. Okrem Ruska v nej zostali Vietnam, Mongolsko a Kuba.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet