Na hlavný obsah

Ukrajinskému obiliu sa zrejme nevyhneme. Pomôcť by mohlo aspoň spomalenie jeho dovozu

A to zavedením dočasných colných kvót.

Ukrajinskému obiliu sa zrejme nevyhneme. Pomôcť by mohlo aspoň spomalenie jeho dovozu
Ilustračná snímka obilia. Foto: RTVS

O kritickej situácii na trhu s obilím rokovali krajiny V4, Rumunsko a Bulharsko. Práve tieto štáty sa stali hlavnými distribučnými kanálmi, cez ktoré lacné ukrajinské obilie prúdi do Európy.

Obilie európskych producentov nedokáže ukrajinskému cenovo konkurovať. V niektorých vzorkách z Ukrajiny našli slovenskí kontrolóri zakázané pesticídy. Naši pestovatelia pritom nevedia, čo s úrodou.

Slovenský agrorezort navrhol, aby ukrajinskú pšenicu skúpila ukrajinská vláda za peniaze z Európskej komisie a prepravila ju do tretích štátov mimo európskeho trhu. S nápadom, ako aspoň spomaliť dovoz obilia z Ukrajiny, prišlo Poľsko.

„Zavedenie dočasných colných kvót na import ukrajinských poľnohospodárskych produktov na spoločný európsky trh. Dohodli sme sa, že tak slovenský, ako aj poľský návrh, spoločne podporíme na Rade ministrov pôdohospodárstva v Luxemburgu,“ uviedol poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO).

„Zavedenie dovozného cla by mohlo byť účinné iba v tom prípade, pokiaľ by bolo aspoň 200 eur na tonu,“ povedala tajomníčka Združenia pestovateľov obilnín Vladimíra Debnárová.

To preto, lebo slovenskí pestovatelia nevedia vyrobiť lacnejšiu pšenicu. Musia dodržiavať rôzne normy, ktoré produkciu predražujú. Ukrajina má nižšie nároky. Preto môže predávať 50 eur za tonu. Agrorezort však počíta s tým, že ukrajinskej pšenici sa aj tak nevyhneme.

„Bude treba hovoriť o tom, ako sa pretransformuje poľnohospodárska ekonomika v ostatných európskych krajinách s ohľadom na vstup Ukrajiny do Únie,“ dodal Vlčan.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

Rezort pripravuje novú koncepciu

Ministerstvo pôdohospodárstva už niekoľko mesiacov pripravuje novú koncepciu. Uvedomuje si, že najväčší exportér obilia, ktorým Ukrajina je, pohltí slovenských producentov obilia. Pestovanie obilnín bude musieť podľa ministra ustúpiť chovu zvierat, v ktorom Ukrajina neprofituje.

„Snažíme sa podporiť chov hospodárskych zvierat. Aby sme nemali ten problém, čo máme dnes, že kde nájdeme tie dodatočné hospodárske zvieratá, ktoré nám zožerú tú pšenicu,“ dodal minister.

Čo s plnými sýpkami slovenského obilia a ako naložíme už onedlho s novou úrodou, stále nie je jasné. Pestovatelia sa domáhajú riešenia. S ministrom sa stretnú v utorok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika