Na hlavný obsah

Bratislavu navštívi Von der Leyenová, Metsolová či Chodorkovskij. V pondelok sa začína Globsec 2023

Podujatie budú sprevádzať prísne bezpečnostné opatrenia.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij a predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová.
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij a predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová.Foto: TASR/ČTK/DPA /Bernd von Jutrczenka

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová či bývalý ruský ropný magnát a politický väzeň Michail Chodorkovskij. To je len niekoľko mien významných osobností politického života, ktoré sa zúčastnia tohtoročnej bezpečnostnej konferencie Globsec v Bratislave.

Fóra sa zúčastní aj delegácia z vojnou zmietanej Ukrajiny, jej zloženie však bude známe až tesne pred podujatím. Potvrdené je, že príde podpredsedníčka ukrajinskej vlády Olga Stefanišyna.

Bratislavu navštívi aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, srbský prezident Aleksandar Vučič, rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer či český premiér Petr Fiala.

V pondelok (29. 5.) sa začne už 18. ročník konferencie Globsec a bude trvať tri dni. „Nikdy sme konferenciu neorganizovali v tak náročnom období z vnútropolitického ako aj z medzinárodnopolitického hľadiska,“ vyhlásil prezident Globsecu Róbert Vass.

Spomenul nedávnu výmenu vlády, ako aj vojnu, ktorá už viac ako rok prebieha u našich východných susedov. Práve ruská invázia na Ukrajinu bude dominovať tohtoročnému Globsecu.

Bezpečnostné opatrenia

Vass dodal, že Slovensko bude hostiť 1 300 hostí zo 63 krajín, počas troch dní vystúpi 160 rečníkov a priebeh Globsecu bude mapovať 150 novinárov z desiatok krajín.

„Privítame desať premiérov a prezidentov, 20 ministrov zahraničných vecí, obrany, ale aj digitalizácie, lídrov medzinárodných inštitúcií a ďalších významných hostí,“ priblížil Vass.

Slovensko bude na podujatí medzi inými reprezentovať aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Podujatie budú sprevádzať prísne bezpečnostné opatrenia. Od 24. mája do 8. júna Slovensko dočasne zavedie kontroly na hraniciach.

Globsec je nepolitická mimovládna organizácia so sídlom v Bratislave. Jej hlavná aktivita je od roku 2005 každoročné organizovanie Globsec Bratislava Global Security Forum.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko