Na hlavný obsah

Slovenská polícia nesprísni hraničné kontroly v súvislosti s dianím v Maďarsku

Z väzení prepustia stovky zahraničných prevádzačov.

Slovenská polícia nesprísni hraničné kontroly v súvislosti s dianím v Maďarsku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovenská polícia nesprísni hraničné kontroly v súvislosti s dianím v Maďarsku. Vláda v Budapešti oznámila, že z väzení prepustí stovky zahraničných prevádzačov migrantov. Podmienila to tým, že musia opustiť krajinu. Rakúsko zareagovalo a kontroly na hraniciach s Maďarskom sprísnilo.

V maďarských väzeniach je viac ako dve tisíc cudzincov, ktorých odsúdili za prevádzačstvo migrantov. Budapešť plánuje viacero z nich prepustiť na slobodu, snaží sa tým znížiť náklady na väzenstvo. Podľa informácií spravodajcu RTVS v Budapešti je medzi nimi aj šesť Slovákov.

Hraničným kontrolám sa venoval redaktor RTVS Timotej Pisch:

„Maďarsko musia opustiť do 72 hodín, pretože ak ich potom polícia zadrží, seriózne musia putovať späť do väzenia. Prvý takýto prípad je, keď televízia RTL nafilmovala so skrytou kamerou, ako vykladajú z mikrobusu v západnom meste Szombathely skupinu piatich takýchto prevádzačov,“ uviedol spravodajca RTVS v Budapešti Martin Papucsek.

Prevádzačov vyložili v blízkosti hraníc s Rakúskom. Viedeň už reagovala sprísnením kontrol na hraniciach s Maďarskom. Zároveň si predvolali veľvyslanca v Rakúsku, aby rozhodnutie vlády vysvetlil.

Slovenské ministerstvo sa nateraz k tomu rakúskemu nepridá a hraničné kontroly v súvislosti s dianím v Maďarsku nesprísni.

„Ministerstvo vnútra sa prostredníctvom Policajného sa boju proti prevádzačstvu intenzívne a dlhodobo venuje. Faktom je, že situáciu v Maďarsku naši odborníci analyzujú a samozrejme sme aj v úzkom kontakte s kolegami z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí,“ dodala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

Ide o krajné opatrenie

„Zavedenie kontrol na vnútorných hraniciach EÚ považujeme za krajné opatrenie vyhradené pre situácie, v ktorých už iné opatrenia nepostačujú. Veríme, že situácia nateraz nie je natoľko vážna, aby rezort vnútra musel zvažovať takúto možnosť,“ uviedol hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Matúš Dávid.

Podľa Gregora Martina Papucseka sa väčšina prepustených prevádzačov pokúsi dostať skôr do Rakúska. Aj napriek tomu Slovensko od stredy zavedie kontroly na hraniciach s Maďarskom, Rakúskom, Českom a Poľskom. Súvisieť ale budú s medzinárodnou konferenciou Globsec a potrvajú do 8. júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko