Na hlavný obsah

Rezort vnútra chce v Malackách vybudovať centrum pre migrantov. Primátor mesta hovorí o Mikulcovom tajnom pláne

Samosprávu ani obyvateľov o výstavbe nikto neinformoval.

Rezort vnútra chce v Malackách vybudovať centrum pre migrantov. Primátor mesta hovorí o Mikulcovom tajnom pláne
Miesto, kde by malo nové centrum pre migrantov vyrásť. Foto: RTVS

Rezort vnútra chce na Záhorí v Malackách vybudovať humanitárne centrum pre migrantov. Primátor Juraj Říha hovorí o tajnom pláne dosluhujúceho ministra Romana Mikulca (OĽANO). Obyvatelia o zámere zatiaľ nič nevedia.

Primátor Malaciek zámer ostro kritizuje. Tvrdí, že ministerstvo vnútra chce na územie mesta a bez vedomia miestnych obyvateľov vpustiť cudzincov, ktorí slovenské hranice prekročili nelegálne.

„Považujeme za neprípustné, aby sa takéto závažné zámery zamlčiavali pred malackou verejnosťou,“ povedal Říha. Rezort zámer zriadiť humanitárne centrum pre nelegálnych migrantov potvrdilo. Vzniknúť by malo v areáli Záchrannej brigády hasičského a záchranného zboru na Továrenskej ulici.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Radoslav Šebo:

„Sekcia krízového riadenia ministerstva vnútra takisto v spolupráci s migračným úradom a ďalšími odborníkmi pripravila takzvaný kontingenčný plán aj pre nelegálnu migráciu,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Má slúžiť ako manuál, ako postupovať v prípade zhoršenia situácie súvisiacej s nelegálnou migráciou na Slovensku. Zároveň počíta aj s ubytovaním, v ktorom by nelegálni migranti našli dočasné útočisko. Ako napríklad vlani v stanovom mestečku v Kútoch.

„Som absolútne šokovaný, že takýto zámer je zároveň aj na pokyn ministra vnútra utajovaný pred Malačanmi aj predo mnou samotným. A my samotní Malačania sme sa o tom mali dozvedieť kedy?“ pýta sa primátor mesta.

Primátor chce osloviť novú vládu

Na otázku RTVS, prečo ministerstvo nekomunikovalo s vedení mesta, hovorkyňa Eliášová povedala, že pred kompetentných chceli predstúpiť až s finálnym materiálom. Rezort potvrdil, že takéto centrum by bolo iba v Malackách. Na mestskom úrade však zaznieva ostrá kritika a nesúhlas.

„Obrátime sa na novú vládu so žiadosťou, aby úplne zastavila prípravu tohto zámeru. Aby v prvom rade prišla oboznámiť malackú verejnosť o tom, čo sa tu pripravuje, nič nezamlčiavala a zároveň, aby štát využíval zariadenia, ktoré má na tieto účely zriadené,“ dodal Říha.

Podľa ministerstva by v krízovej situácii takéto ubytovanie slúžilo aj záchranným alebo bezpečnostným zložkám, či už domácim, alebo zahraničným. S jeho budovaním v Malackách zatiaľ ešte nezačali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny