Na hlavný obsah

Smutné správy pre milovníkov kávy. Na svete ubudne viac ako polovica oblastí vhodných na jej pestovanie

Aj keby sa podarilo dosiahnuť všetky klimatické ciele.

Smutné správy pre milovníkov kávy. Na svete ubudne viac ako polovica oblastí vhodných na jej pestovanie
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Marko Erd

V dôsledku klimatickej zmeny ubudne do roku 2100 vo svete viac ako polovica pôdy vhodnej na pestovanie kávy. Stane sa tak aj v prípade, keď sa dosiahnu medzinárodne stanovené ciele v oblasti klímy. Vyplýva to zo správy, ktorú v pondelok (15. 5.) zverejnila charitatívna organizácia Christian Aid so sídlom v Británii. Informovala o tom agentúra DPA.

Správa uvádza, že pre stúpajúce teploty a nepredvídateľné podmienky sa zmenší celosvetová rozloha oblastí vhodných na pestovanie kávy o 54,4 percenta aj v prípade, že sa podarí globálne otepľovanie udržať na hodnote 1,5 až dva stupne Celzia v porovnaní s úrovňami spred priemyselnej revolúcie.

Viac ako polovica kávy vypitej v Spojenom kráľovstve pochádza z Brazílie a Vietnamu. Minulý týždeň vo Vietname namerali rekordne najvyššiu teplotu 44,1 stupňa Celzia, pričom aj v susedných krajinám padali rekordné teploty.

Pestovanie kávy ohrozujú okrem nárastu teplôt aj nepravidelné zrážky, choroby, suchá a zosuvy pôdy spôsobené klimatickou zmenou. Christian Aid vo svojej správe vyzýva na zrušenie „nespravodlivých“ dlhov najchudobnejších krajín sveta a finančnú podporu farmárom.

„Afričania tvoria 17 percent svetovej populácie, no my produkujeme len štyri percentá emisií skleníkových plynov, ktoré spôsobili klimatickú krízu. A napriek tomu sme to my, kto trpí náporom dôsledkov zmeny klímy,“ uviedol manažér Christian Aid pre Etiópiu Yitna Tekaligne.

Dodal, že kávový priemysel je v rámci exportu pre Etiópiu najdôležitejší a zamestnáva veľké množstvo ľudí. Teraz je však ohrozený zmenou klímy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet