Na hlavný obsah

V Žilinskom kraji bude drahšie cestovné. Pre cestujúcich bude výhodnejšia kúpa dopravnej karty

Ceny v prímestskej autobusovej doprave menili naposledy v roku 2020.

V Žilinskom kraji bude drahšie cestovné. Pre cestujúcich bude výhodnejšia kúpa dopravnej karty
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Žilinskom kraji bude pre časť cestujúcich o päť percent drahšia prímestská autobusová doprava. Tí, ktorí ešte stále platia za dopravu v hotovosti, si však môžu náklady na cestovanie znížiť kúpou dopravnej karty.

Naposledy sa ceny v kraji v prímestskej autobusovej doprave menili v roku 2020 pri zmene pásmovej tarify na tarifu podľa precestovaných kilometrov. Aktuálne zvýšenie ceny kraj odôvodňuje vyššími cenami pohonných látok, infláciou a rastom mzdových nákladov.

Prímestskej autobusovej doprave sa venoval redaktor RTVS Vlado Záborský:

Zdraženie sa však nedotkne všetkých cestujúcich. „Čo sa týka integrovaného dopravného systému, tam k úprave taríf od 14. mája nedôjde,“ vysvetlila hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Eva Lacová.

Nezníži to počet cestujúcich

Odborník neočakáva, že by aktuálne zmeny v cestovnom mali výraznejší vplyv na zníženie počtu cestujúcich. „Možno malá skupinka sa odčlení a bude využívať alternatívnu dopravu. Bude sa to diať najmä tam, kde je v súbehu napríklad cenovo výhodnejšia vlaková doprava,“ priblížil expert pre verejnú dopravu Marek Modranský.

V Žilinskom kraji stále cestuje hromadnou dopravou menej ľudí ako pred pandémiou. Predvlani bol pokles cestujúcich okolo 30 percent a ani vlani sa ešte nevrátil na čísla z roku 2019. „Úbytok cestujúcich bol v roku 2022 o viac ako 15 percent v porovnaní s rokmi pred pandémiou,“ dodala Lacová.

Pre väčšinu cestujúcich, ktorých sme oslovili, nebola rozhodujúcim faktorom na využívanie prímestskej autobusovej dopravy cena.

Ceny cestovného už zvyšovali v Bratislavskom aj v Banskobystrickom kraji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny