Na hlavný obsah

Vyzerajú ako vyobliekaní blázni, no nie je to tak. Stretli sme sa s perleťovým kráľom

Prezývajú sa "Perličky".

Vyzerajú ako vyobliekaní blázni, no nie je to tak. Stretli sme sa s perleťovým kráľom
Tradíciu založil v roku 1875 Henry Croft, ktorý začal ako pouličný zametač spolupracovať s obchodníkmi, ktorí nosili na švíkoch nohavíc perlové gombíky. Foto: RTVS/Soňa Weissová

Po uliciach Londýna sa počas korunovačných slávností, ktoré trvajú dodnes, prechádzajú kráľovné a králi. Nepochádzajú však z kráľovskej rodiny. Podobne ako monarchovia, aj oni majú honosné oblečenie, ktorým sa preslávili – pretože je posiate perlami.

S „Perličkami“, ako si hovoria, sa v hlavnom meste Spojeného kráľovstva stretla Soňa Weissová:

Uprostred Leadenhall Market – viktoriánskej obchodnej pasáže v srdci moderného City, púta  pozornosť skupinka žien a mužov v zvláštnych oblekoch. Posiate sú desiatkami malých perličiek, ale hlavne stovkami perlových a perleťových gombíkov, miestami ani nevidno čiernu látku.

Jeden z perlových kráľov, John Scott, mi vysvetľuje, že oblečenie je veľmi krehké, ale keď je raz niekto perlový kráľ, musí sa vedieť o svoje oblečenie starať. Keď sa niektorý gombík alebo perlička odtrhne, musí si to vedieť opraviť.

„Vyšitie jedného trvá podľa toho, ako veľmi oddaný ste vyšívaniu a ako veľa času tomu chcete venovať,“ hovorí John.

„Jeden som všíval rok, priemerne to ale trvá asi pol roka, ak to nemáte v ruke,“ dodal. Ozdoby majú vyšité do rôznych tvarov a nápisov – John má čiapku pokrytú perličkami do posledného miesta, väčšina je biela, ale červené perleťové gombíky dotvárajú symbol Anglicka.

Takto vyzerá unikátne oblečenie „Perličiek“:

Aj s vnukom, ktorý je perlovým princom, majú na zadnej časti saka rovnaký vyšitý vzor – biele kone. Desaťročný Connor priznáva, že jeho kostým mu vyrobil starý otec, on by na to nemal trpezlivosť.

Karren býva neďaleko a špeciálne sa prišla pozrieť na takzvané perličky, pretože ide o miestnu tradíciu, hoci o jej histórii veľa nevie. Vyskúšať ich oblečenie by si ale nechcela, lebo si nevie predstaviť, ako ho asi perú.

Tradícia má takmer 150 rokov

Hoci sa na prvé počutie môže zdať, že ide o vyobliekaných bláznov, nie je to celkom tak. Tradíciu založil v roku 1875 Henry Croft, ktorý začal ako pouličný zametač spolupracovať s obchodníkmi, ktorí nosili na švíkoch nohavíc perlové gombíky.

Tak mu napadlo, že by mohol vyrábať celé obleky a zbierať peniaze na charitu – pretože sám vyrastal v sirotinci.

Tradícia pretrvala až dodnes. Aj dnešné perličky alebo perleťové kráľovné a králi, zbierajú počas vystúpení peniaze na dobročinné účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet