Na hlavný obsah

Zelenskyj sa chystá navštíviť Taliansko. Stretnúť sa má aj s pápežom

Vatikán informácie nekomentoval.

Zelenskyj sa chystá navštíviť Taliansko. Stretnúť sa má aj s pápežom
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Taliansky prezident Sergio Mattarella prijme v sobotu (13. 5.) ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Skoršie neoficiálne informácie v piatok (12. 5.) potvrdila prezidentská kancelária, ktorá ale z bezpečnostných dôvodov nezverejnila na rokovanie žiadne ďalšie detaily.

Očakáva sa, že Zelenskyj bude rokovať aj s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Podľa zahraničných tlačových agentúr sa ukrajinský prezident vo Vatikáne rovnako stretne s pápežom Františkom. Vatikán túto informáciu nekomentoval.

Zahraničné cesty ukrajinského prezidenta zvyčajne podliehajú utajeniu a médiá sa o detailoch dozvedia až s krátkym predstihom. Nemecká tlač ale na začiatku mája informovala, že Zelenskyj pricestuje tento víkend do Nemecka, kde bude rokovať s kancelárom Olafom Scholzem.

V Aachene Zelenskyj prevezme Cenu Karola Veľkého. Únik týchto informácií do médií údajne Kyjev ostro kritizoval, okolnosti začala vyšetrovať nemecká polícia. Podľa agentúry DPA nad cestou stále visí otáznik.

Oficiálne nie je potvrdené sobotňajšie rokovanie medzi talianskou premiérkou a ukrajinským prezidentom. Podľa nemenovaných zdrojov je však táto schôdzka pravdepodobná. Obaja politici spolu rokovali v Kyjeve vo februári.

Zahraničné tlačové agentúry vo štvrtok (11. 5.) na základe informácií nemenovaných zdrojov vo Vatikáne uviedli, že sa Zelenskyj v sobotu stretne aj s pápežom Františkom. Vatikán informáciu nekomentoval. Talianska tlač však poukázala na to, že v sobotu nemá pápež žiadny oficiálny verejný program.

Zelenskyj si s pápežom po začiatku ruskej invázie telefonovali a Kyjev pápeža pozval na návštevu Ukrajiny. František potom mnohokrát vyjadril svoju blízkosť ukrajinskému ľudu, ktorý označil za mučenícky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet