Na hlavný obsah

Bývalý americký viceprezident Mike Pence prišiel na neohlásenú návštevu Kyjeva

Je hlasným kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina.

Bývalý americký viceprezident Mike Pence prišiel na neohlásenú návštevu Kyjeva
Na archívnej snímke z 23. mája 2023 bývalý americký viceprezident Mike Pence. Foto: TASR/AP

Bývalý americký viceprezident Mike Pence vo štvrtok (29. 6.) prišiel na neohlásenú návštevu Kyjeva. Informovala o tom stanica NBC, podľa ktorej je Pence prvým uchádzačom republikánov o nomináciu strany pre budúcoročné prezidentské voľby, ktorý sa počas kampane stretne s hlavou ukrajinského štátu Volodymyrom Zelenským.

Pence je hlasným kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina a otvoreným zástancom podpory Ukrajiny v jej obrane pred ruskou inváziou. Návšteva „len posilňuje moje odhodlanie plniť svoju úlohu a naďalej vyzývať na silnú americkú podporu našich ukrajinských priateľov a spojencov,“ povedal Pence v rozhovore, ktorý poskytol NBC v Kyjeve.

Cesta do Kyjeva stavia Pencea do jedinečnej pozície v rámci Republikánskej strany, kde kedysi dominovali zástancovia tvrdého prístupu proti Rusku. Avšak teraz v nej prevládajú stúpenci exprezidenta Donalda Trumpa, ktorý opakovane vyslovil Putinovi uznanie a ktorého voličská základňa o podporu Ukrajiny nemá príliš záujem, pripomína NBC.

Trump je jedným zo súperov svojho niekdajšieho viceprezidenta v republikánskych primárkach. V prieskumoch za ním Pence zaostáva o viac ako 30 percentuálnych bodov, uviedla agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet