Na hlavný obsah

Chceli referendum, ktoré by rozhodlo aj o kontroverznejších témach. Napokon z neho nič nebude

Otázky sa mali týkať aj eutanázie, interrupcií či registrovaných partnerstiev.

Chceli referendum, ktoré by rozhodlo aj o kontroverznejších témach. Napokon z neho nič nebude
Snímka z tlačovej besedy občianskej iniciatívy Referendum 23. Foto: archív Referendum 23

Z veľkého referenda, s ktorého návrhom prišla v apríli skupinka kandidátov z ružomberských komunálnych volieb, napokon nič nebude. Pripúšťajú to iniciátori, ktorým sa nepodarilo získať dostatočnú podporu. Medzi otázkami mali byť aj viaceré kontroverzné témy, ako napríklad eutanázia, registrované partnerstvá, interrupcie či menštruačné voľno.

Občianskej iniciatíve Referendum 23 sa nepodarilo vyzbierať potrebný počet podpisov. Nenašlo ani podporu medzi politickými stranami. Pôvodný plán spojiť referendum so septembrovými voľbami tak padol. Iniciátori sa však nevzdávajú.

„Podarilo sa nám vyzbierať pár tisíc podpisov a nie je technicky možné, aby sa nám referendum podarilo vypísať,“ priznal pre spravodajský portál RTVS organizátor Ľuboš Golský.

„V apríli sme spustili petíciu za vypísanie referenda. Niekedy v týchto dňoch by sme museli mať vyzbieraných 350-tisíc podpisov, aby mohlo byť spojené s voľbami,“ napísala iniciatíva na facebookovej stránke. Spojenie referenda s predčasnými parlamentnými voľbami 30. septembra sa tak technicky nestíha.

Nevzdávajú sa

Golský vidí problém najmä v chýbajúcej podpore tém referenda naprieč politickým spektrom. Oslovili všetky politické strany, no žiadna k referendu nevyjadrila jasný postoj. „Oficiálne sa k nám žiadna politická strana nevyjadrila. Neoficiálne máme len počkať na európske súdy, ktoré nám ako krajine prikážu napríklad registrované partnerstvá,“ dodal Golský.

Podporu v uliciach tieto témy podľa organizátorov našli, preto sa iniciátori nevzdávajú. „Čoskoro sa transformujeme na občiansku iniciatívu. Skúsime online petíciu,“ vysvetlil Golský s tým, že o referendum sa už pokúšať nebudú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko