Na hlavný obsah

Desiatky tisíc uhynutých rýb vyplavilo cez víkend more na pobreží Texasu

Jav je vraj bežný s tým, ako v lete stúpajú teploty.

Desiatky tisíc uhynutých rýb vyplavilo cez víkend more na pobreží Texasu
Tisíce mŕtvych rýb na pobreží. Foto: Profimedia

Desiatky tisíc uhynutých rýb vyplavilo cez víkend more na pobreží amerického štátu Texas. Rozkladajúce sa telá uhynutých rýb donútili miestne úrady, aby vydali varovanie pred návštevami pláží a kúpaním, napísala agentúra AP.

Jav je bežný s tým, ako v lete stúpajú teploty, uviedli miestne úrady, podľa ktorých ryby uhynuli pre nedostatok kyslíka rozpusteného vo vode. „Keď vo vode nie je dostatok kyslíka, ryby nemôžu dýchať,“ citovala ich stanica CBS. Najviac postihnutým druhom bola podľa úradov ryba z čeľade sleďovitých, menhaden mexický, ktorú rybári často používajú ako návnadu.

Mŕtve ryby začali po tisícoch začali vlny z Mexického zálivu prinášať na texaské pobrežie už v piatok (9. 6.). Zasiahnutá bola oblasť okresu Brazoria, ktorý leží viac ako 64 kilometrov južne od Houstonu. Na plážach potom celý víkend pracovala ťažká technika, ktorá piesok čistila od uhynutých živočíchov.

Hoci tento konkrétny prípad úrady priamo nespojili so zmenou klímy, AP pripomenula skoršie varovanie vedcov, podľa ktorých bude podobných incidentov v súvislosti s teplým počasím a nízkou úrovňou kyslíka pribúdať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet