Na hlavný obsah

Deťom v škôlke podávali sedatíva. Učiteľov predškolského zariadenia vyšetruje taiwanská polícia

Podávané látky boli vysoko návykové.

Deťom v škôlke podávali sedatíva. Učiteľov predškolského zariadenia vyšetruje taiwanská polícia
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Polícia na Taiwane vyšetruje učiteľov škôlky, ktorí deťom podávali sirupy obsahujúce sedatíva. Napísal o tom v utorok (20. 6.) spravodajský server BBC. Prípad vyvolal verejné pobúrenie. Cez víkend preto demonštrovali stovky ľudí pred sídlom vlády a požadovali, aby úrady o vyšetrovaní podrobnejšie informovali.

Nemocnica v Taiwane začala znepokojeným rodičom ponúkať bezplatné vyšetrenie krvi na prítomnosť sedatív pre ich predškolské deti.

Škandál sa týka škôlky zo siete Kid Castle Educational Institute v metropole, ktorá musela v polovici mesiaca pre pochybnosti okolo podávania liekov deťom zatvoriť. Podľa všetkého deti dostávali sirup proti kašľu obsahujúci fenobarbital a benzodiazepíny, čo sú látky so sedatívnymi účinkami, ktoré sa využívajú napríklad na liečbu úzkostí alebo epilepsie.

Od týchto látok vzniká závislosť a rodičia prvýkrát zalarmovali úrady po tom, ako si počas februárových prázdnin všimli, že deti pravdepodobne trpia abstinenčnými príznakmi.

„Niektorí rodičia si všimli, že deti sú cez prázdniny podráždené, nepokojné a kričia zo spánku, a dokonca plačú pre kŕče v nohách,“ opísal BBC Mike, otec päťročného predškoláka.

Vyšetrenie potom ukázalo, že najmenej osem detí malo v krvi stopy fenobarbitalu a benzodiazepínov. Vedenie škôlky dostalo pokutu 150-tisíc taiwanských dolárov (vyše štyritisíc eur). Riaditeľa a piatich učiteľov zatkla a vypočúvala polícia. Po zložení kaucie ich však opäť pustili na slobodu. Zatiaľ sa nevie, prečo deti sirup dostávali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet