Na hlavný obsah

Do Dunaja vypustili tisíce vzácnych rýb. Chcú tak zachrániť takmer vyhynutý druh

Ich počet je na historickom minime.

Do Dunaja vypustili tisíce vzácnych rýb. Chcú tak zachrániť takmer vyhynutý druh
Malé jesetery vypúšťajú do Dunaja. Foto: RTVS

Do Dunaja vypustili 20-tisíc vzácnych jeseterov. Ochranári s odborníkmi na ryby chcú takto obnoviť život v rieke a zachrániť takmer vyhynutý druh. Jesetery z našich vôd rýchlo miznú – je ich historicky najmenej.

Do Dunaja ryby vypustili na Veľkolélskom ostrove pri Komárne. Voľakedy tu žili vo veľkom. Vypustiť ich bol polhodinový proces – museli si na dunajskú vodu zvyknúť, aby nedostali teplotný šok – najprv vo vaničke.

„Postupne sa vlastne pridáva voda z miesta určenia, čo znamená z Dunaja, k rybám, aby si navykli aj na to, že chemické látky vo vode sú trošičku iné,“ priblížil Jan Kubec z Fakulty rybárstva a ochrany vôd Jihočeskej univerzity.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Lucia Hamran Kollárová:

Malé 40-dňové jesetery priviezli z Česka. Potomkov starých rýb z Dunaja vychovali špeciálne na to, aby oživili rieku, ale najmä zachránili svoj druh. Jeseterov je tak málo, že sú globálne ohrozené.

„To je vlastne posledná žijúca fosília slovenskej časti Dunaja. To je vlastne posledný druh jesetera, ktorý tu žije, z pôvodných piatich druhov. Bohužiaľ, zostávajúce štyri tu už nie sú,“ vysvetlil ichtyológ Bořek Drozd.

Vypúšťanie budú opakovať

Môže za to človek. Umelo postavené priehrady bránia migrácii, rieky sú špinavé a pytliaci ich nadmerne lovia, napríklad aj pre vzácny kaviár.

„Je to jeden z najvzácnejších druhov, ktoré by v našich podmienkach mali byť, a zároveň sú aj veľmi milé a charizmatické,“ povedal predseda Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia Tomáš Kušík.

Ichtyológovia z českej univerzity, ktorí jesetery roky skúmajú, ich takto vypustili aj pri Čunove a obci Sap – spolu 20-tisíc kusov. Označili ich špeciálnou farbou, aby ich rozoznali. Opakovať to budú každé dva roky.

Či sa jesetery v Dunaji zabývali a či sa ich populácia zväčšila, budú ochranári s ichtyológmi monitorovať. Asi o štyri roky dostanú jesetery vysielačky, aby presne vedeli, kde sa nachádzajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny