Na hlavný obsah

Dôchodky sa od začiatku júla mimoriadne zvýšia. Porastú aj minimálne dôchodky

Nikam netreba chodiť, o nič netreba žiadať.

Dôchodky sa od začiatku júla mimoriadne zvýšia. Porastú aj minimálne dôchodky
Ilustračná snímka dôchodkýň. Foto: RTVS

Dôchodky sa od začiatku júla mimoriadne zvýšia. Parlament schválil ich nárast o vyše 10 percent. Priemerná starobná penzia, ktorá je aktuálne 576 eur, stúpne o 61 eur. Porastú aj minimálne dôchodky.

Pani Marta poberá starobný dôchodok. Peniaze, ktoré dostáva, jej ledva stačia na pokrytie základných potrieb. Navyše si pre zdravotné problémy musí kupovať bezlepkové potraviny. „Proste to nestačí. Nakupujem len v zľavách. Ja si nemôžem dovoliť , že každý týždeň idem spraviť normálny nákup,“ priblížila pani Marta.

Penzistom sa od júla mimoriadne zvýšia dôchodky o 10,6 percenta. To znamená, že dôchodca s penziou 500 eur si od leta prilepší o 53 eur.

„Nikam netreba chodiť, o nič netreba žiadať. Celý tento proces zbehne automaticky a Sociálna poisťovňa bude všetkých poberateľov dôchodkov informovať písomne,“ vysvetlil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Jednota dôchodcov Slovenska chcela presadiť, aby mimoriadna valorizácia priniesla každému penzistovi rovnakú pevnú sumu. „Bohužiaľ, nepodarilo sa nám ho presadiť pevnou čiastkou, aby sa trochu nožnice medzi najvyššími a najnižšími trochu zatvárali. Verím tomu, že tá ďalšia dávka, ktorá bude vypočítaná k 1. januáru, bude vypočítaná tak, aby sa trochu polepšilo tým, čo majú najnižšie dôchodky,“ uviedol predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Michal Kotian.

Téme zvyšovania dôchodkov sa venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

Valorizácia neznamená peniaze navyše

Dôchodcom sa penzie zvyšujú vždy v januári. Júlová valorizácia neznamená peniaze navyše, ale že si prilepšia o pol roka skôr. Zvyšok, približne 5 percent, penzisti dostanú na začiatku budúceho roka. Od júna vzrástla aj suma minimálneho dôchodku, ktorý sa niekoľko rokov nezvyšoval. Po 30 odpracovaných rokoch zo súčasných vyše 334 na takmer 366 eur.

„Najprv valorizujeme dôchodky a následne tieto valorizované dôchodky porovnávame s tabuľkou minimálnych dôchodkov. Pokiaľ poberateľovi dôchodku po valorizácii vyjde dôchodok nižší, ako je minimálny dôchodok, vyplácame mu minimálny dôchodok,“ vysvetlil Kontúr.

Podľa ekonóma zvýšenie dôchodkov prišlo neskoro a stačiť bude iba na to, aby zmiernilo dosahy zdražovania. „Stále máme z 1,1 milióna seniorov približne polovicu, pol milióna, ktorých dôchodky sú tak nízke, že žijú na hranici chudoby,“ uviedol sociálny ekonóm Martin Halás.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika