Na hlavný obsah

Estónsko sa pridalo k ďalším európskym štátom, ktoré umožňujú manželstvá párov rovnakého pohlavia

Uzatvárať ich budú môcť od roku 2024.

Estónsko sa pridalo k ďalším európskym štátom, ktoré umožňujú manželstvá párov rovnakého pohlavia
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Estónsko v utorok (20. 6.) ako prvý pobaltský štát schválilo sobáše rovnakopohlavných párov. Na Twitteri to uviedla estónska premiérka Kaja Kallasová, podľa ktorej budú môcť estónske páry vďaka „historickému rozhodnutiu“ uzatvárať manželstvo od roku 2024.

„Estónsko uzákonilo rovnosť manželstva. Som na svoju krajinu pyšná. Budujeme spoločnosť, kde sa rešpektujú práva všetkých a kde ľudia môžu slobodne milovať,“ napísala po hlasovaní estónskeho parlamentu Kallasová. Estónsko sa tým podľa nej zaradilo k „ostatným severským štátom“.

Estónsko je nielen prvou krajinou umožňujúcou manželstvo párov rovnakého pohlavia v Pobaltí, ale prvenstvo má aj medzi štátmi východnej a strednej Európy.

Mnoho z nich vrátane Slovenska, Maďarska, ale aj Litvy a Lotyšska, naopak, prijalo ústavnú definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy. Manželský zväzok ľudí rovnakého pohlavia umožňujú severské štáty aj krajiny západnej Európy či Slovinsko.

V Česku môžu rovnakopohlavné páry uzatvárať registrované partnerstvo. Novelu, ktorá manželstvo ľuďom rovnakého pohlavia umožní, začal český parlament prerokúvať v novembri 2018. K hlasovaniu sa však v predchádzajúcom ani súčasnom volebnom období nedostal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet