Na hlavný obsah

Fenomén El Niňo môže prispieť k šíreniu vírusových ochorení

Upozorňuje na to Svetová zdravotnícka organizácia.

Fenomén El Niňo môže prispieť k šíreniu vírusových ochorení
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa pripravuje na možný nárast šírenia vírusových ochorení ako horúčka dengue, Zika a chikungunya (WHO) sa pripravuje na možný nárast šírenia vírusových ochorení ako horúčka dengue, Zika a chikungunya v spojitosti s klimatickým javom El Niňo.

Oznámil to v stredu (21. 6.) generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, píše agentúra Reuters.

„WHO sa pripravuje na veľkú pravdepodobnosť toho, že (roky) 2023 a 2024 budú poznačené javom El Niňo, čo môže zvýšiť prenos dengue a ďalších tzv. arbovírusov ako sú zika a chikungunya,“ povedal.

Šéf WHO tiež upozornil, že v dôsledku klimatickej zmeny sa zvyšuje množenie komárov. Výskyt dengue sa v posledných rokoch prudko zvýšil najmä v Severnej a Južnej Amerike.

Peru preto tento rok vo väčšine regiónov vyhlásilo mimoriadny stav. Peruánska ministerka zdravotníctva Rosa Gutiérrezová minulý týždeň pre nárast prípadov horúčky dengue odstúpila.

El Niňo je pravidelne sa opakujúca klimatická odchýlka. Zvyšuje sa pri nej povrchová teplota vody vo východnej a strednej časti Tichého oceánu.

Tento jav môže v priebehu tohto roka vyvolať extrémne prejavy počasia vrátane tropických cyklón v oblasti zraniteľných ostrovov v Tichom oceáne, prudkých dažďov v Južnej Amerike či sucha v Austrálii a niektorých oblastiach Ázie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet