Na hlavný obsah

Francúzsko zrejme podporí vstup Ukrajiny do NATO. Krajina mení postoj k tejto otázke

Domnieva sa, že by to mohlo Rusko odradiť od pokračovania vo vojne.

Francúzsko zrejme podporí vstup Ukrajiny do NATO. Krajina mení postoj k tejto otázke
Na snímke vlajky zľava Fínska, NATO a Švédska. Foto: TASR/AP

Francúzsko pred niekoľkými dňami zmenilo postoj k otázke ukrajinského členstva v NATO. Rozhodlo sa presadzovať „perspektívu prijatia Ukrajiny“ v snahe priblížiť rokovania medzi Moskvou a Kyjevom. S odvolaním sa na svoje zdroje to v utorok (10. 7.) uviedol denník Le Monde.

Paríž by sa tak priblížil postoju členských krajín aliancie v strednej a východnej Európe pred júlovým summitom NATO. Podpora Ukrajiny bude opäť jeho kľúčovou témou.

Francúzsko doteraz zastávalo podobnú líniu ako Berlín a Washington a jej prezident Emmanuel Macron hovoril o potrebe poskytnúť Kyjevu nešpecifikované bezpečnostné záruky, nie prísľub členstva v NATO.

Minulý pondelok (12. 6.) na tlačovej konferencii s poľským prezidentom Andrzejom Dudom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzem uviedol, že aliancia by mala Ukrajinu podporovať, „aby mala všetky vyhliadky, na ktoré má nárok“.

V ten istý deň sa podľa informácií Le Monde konala v Elyzejskom paláci „obranná rada.“ Tá sa zaoberala variantom eventuálneho vstupu Ukrajiny do NATO. Teraz ju považujú za plnohodnotnú bezpečnostnú záruku, píše denník.

Francúzski činitelia dospeli k záveru, že by mohla odradiť Rusko od pokračovania vo vojne proti Ukrajine alebo v prípade zamrznutia konfliktu odvrátiť nový ruský útok. Na druhej strane by tiež mohla presvedčiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k začatiu rokovaní, až Ukrajinci dokončia prebiehajúcu protiofenzívu, vysvetľuje Le Monde uvažovanie v Paríži.

Posun francúzskeho stanoviska je súčasťou zložitých diskusií vo vnútri Severoatlantickej aliancie pred summitom v litovskom Vilniuse 11. a 12. júla. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg minulý týždeň povedal, že Kyjev pri tejto príležitosti nedostane pozvánku do aliancie, členské štáty by sa však mohli dohodnúť na spôsobe priblíženia Ukrajiny k NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet