Na hlavný obsah

Geografický stred Slovenska označia rozhľadňou. Materiál na vrch Hrb vynášali dobrovoľníci

Postavia ju na rozhraní Veporských vrchov a Poľany.

Geografický stred Slovenska označia rozhľadňou. Materiál na vrch Hrb vynášali dobrovoľníci
Materiál na výstavbu výhliadkovej veže vynášali dobrovoľníci. Foto: RTVS

Na vrchu Hrb označili presný stred Slovenska. Pribudne tam vyhliadková veža. Postavia ju na rozhraní Veporských vrchov a Poľany na vysokom 40 metrovom brale. Počas víkendu dobrovoľníci vyniesli na vrchol stavebný materiál.

„Už ideme druhýkrát hore ostalo už iba máličko, kolegovia za mnou donesú ten zvyšok. Je to tu náročné tento jeden kúsok,“ opisuje výstup turistka dobrovoľníčka. Miestni obyvatelia chcú prilákať do lokality viac turistov a ponúknuť im to, čo oni objavili už dávno.

Novej rozhľadni v geografickom strede Slovenska sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

„To je také srdcovka od malička, sem sme často chodievali preto ho milujeme v zime aj v lete,“ uviedol obyvateľ obce Predajná. „To je tri a pol hodiny od našej dediny. Záleží kto má akú kondíciu. Už mám sedem krížikov a ešte to zvládam,“ pochválil sa vytrvalosťou ďalší obyvateľ Predajnej.

Na Hrb vedú trasy z obce Predajná, z Brusna, Lopeja, Chvatimecha či Ľubietovej. „Sa tu postaví vyhliadka na tomto mieste, a takisto sedenie so smerovou ružicou. Z tohto miesta vidno Kráľovú hoľu, dá sa možné vidieť aj vrcholky tatranských štítov,“ opísala destinačná koordinátorka OOCR Stredné Slovensko Barbora Rekšáková.

„Najväčší problém bolo to povolenie, to trvalo tri roky, toto čo sa vynášalo už tri roky je vyrobené a konečne sme dostali rozhodnutie, že to môžeme tu umiestniť. Chceli by sme to postaviť čo v najkratšom čase, aby to už cez leto slúžilo,“ dodal starosta Ľubietovej Pavel Zajac.

Hrb je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Ľubietovský Vepor. V banskobystrickom regione je aj presný stred Európy a to pri obci Kremnické Bane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny