Na hlavný obsah

Hokejistov Vegas Golden Knights delí od zisku Stanleyho pohára už len jedno víťazstvo

Pre zlatých rytierov by to bol prvý celkový triumf v klubovej histórii.

Hokejistov Vegas Golden Knights delí od zisku Stanleyho pohára už len jedno víťazstvo
Hokejista Vegasu Chandler Stephenson sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu v štvrtom finálovom dueli. Foto: TASR/AP

Hokejisti Vegas Golden Knights triumfovali vo štvrtom stretnutí finálovej série play off NHL na ľade Floridy Panthers 3:2 a v sérii vedú 3:1 na zápasy. Dva góly strelil Chandler Stephenson, víťazný zásah si pripísal William Karlsson. Piaty duel je na programe v stredu v Nevade, kde môžu „zlatí rytieri“ oslavovať prvýkrát v klubovej histórii zisk Stanleyho pohára.

Ľadovú plochu zaplnili potkany

Vegas viedlo už po 99 sekundách, keď sa presadil Stephenson, ktorý v 28. minúte upravil na 2:0. O ďalšie tri minúty pridal tretí gól Karlsson, ale Florida ešte zabojovala a do druhej prestávky znížil šťastným gólom obranca Brandon Montour.

Domáci sa v treťom dejstve opreli do súpera, v 44. minúte pridal ďalší zásah ich kapitán Aleksander Barkov, no vyrovnať sa im už nepodarilo. Florida v hektickom závere odvolala brankára Sergeja Bobrovského dve a pol minúty pred koncom a 17,4 sekundy pred sirénou mala k dispozícii presilovku. Strela Sama Reinharta z ľavého kruhu však len zlomila hokejku Zacha Whiteclouda a Adin Hill potom zastavil pokusy Cartera Verhaeghea a Matthewa Tkachuka.

Po záverečnom klaksóne sa na ľade strhla mela, po ktorej Montour a Tkachuk inkasovali desaťminútové tresty a diváci zahádzali ľadovú plochu fľaškami a umelými potkanmi. „Bol to boj do poslednej sekundy. V závere nás zatlačili, čo sme čakali, pretože to tak bolo v celej sérii. Som rád, že sme to zvládli a tešíme sa z dôležitého víťazstva,“ povedal pre agentúru AP útočník „zlatých rytierov“ Nicolas Roy.

Tešiť sa môžu na domácom ľade

Druhý najmladší klub v NHL, ktorý hrá v profilige len šiestu sezónu, môže svoj prvý Stanleyho pohár získať na domácom ľade už v noci na stredu. „Doma hráme veľmi dobre a preto si pred zápasom veríme. Vedieme 3:1, vraciame sa na náš ľad, je to skvele rozohrané,“ dodal obranca Vegas Alex Pietrangelo. „Sme jedno víťazstvo od splnenia vysnívaného cieľa mnohých z nás,“ uviedol pre nhl.com strelec prvých dvoch gólov duelu Stephenson. „Bude to iný zápas ako tie doterajšie. Každý vie, o čo ide, bude tam veľa emócií a adrenalínu. Musíme sa s tým vyrovnať, ísť striedanie za striedaním a potvrdiť, že sme doma silní,“ dodal 29-ročný Kanaďan, ktorý strelil v play off už 10 gólov.

O jeden viac má na konte Karlsson, jeho prvý zásah vo finálovej sérii bol napokon víťazný. Po dve asistencie si pripísali Mark Stone a Nicolas Hague.  „Panteri“ napriek nepriaznivému vývoju série zbrane neskladajú. „Víťaz musí vyhrať štyri zápasy, je to 3:1. Viem, že sú jedno víťazstvo od Stanley Cupu, ale my sme tri víťazstvá od Stanley Cupu. Náš najbližší cieľ je dostať sériu späť na Floridu,“ povedal kapitán tímu Barkov.

Otočiť sa im už raz podarilo

Panthers prehrávali 1:3 aj v prvom kole s víťazmi základnej časti Bostonom Bruins a napokon sériu otočili, keď piaty a siedmy duel vyhrali na ľade súpera v predĺžení. „Som presvedčený, že vieme hrať náš najlepší hokej v najťažších situáciách. Chceme sa sem ešte vrátiť a ukázať sa pred našimi fanúšikmi. Do Vegas cestujeme s jasným cieľom vyhrať,“ uviedol tréner Floridy Paul Maurice.

Asistenciu pri Karlssonovom góle na 3:0 zaznamenal Jonathan Marchessault a s 24 bodmi sa dotiahol na lídrov produktivity play off Tkachuka a Roopeho Hintza z Dallasu. Golden Knights majú vonku bilanciu 7-3, čím prekonali svoj najlepší zápis v play off z roku 2018, keď sa v premiérovej sezóne predrali až do finále. Hill sa stal prvým brankárom v histórii, ktorý vyhral 10 zápasov v play off, hoci nezačal v bojoch o Stanleyho pohár ako jednotka. Prvých osem duelov (5 s Winnipegom a 3 s Edmontonom) odchytal Laurent Brossoit, ktorý sa však potom zranil.

Florida Panthers – Vegas Golden Knights 2:3 (0:1, 1:2, 1:0)

4. zápas finále NHL /na 4 víťazstvá/


Góly: 37. Montour (Barkov), 44. Barkov (Montour, Lundell) – 2. Stephenson (Whitecloud, Stone), 28. Stephenson (Stone, Hague), 32. Karlsson (Hague, Marchessault). Rozhodovali: Kozari, McCauley – Cherrey, Kovachik, vylúčení: 4:2 na 2 min., navyše Montour a Tkachuk (obaja Flor. na 10 min.), presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 31:31, 19.986 divákov.

Florida: Bobrovskij – Ekblad, Forsling, Montour, M. Staal, Gudas, Mahura – Reinhart, Barkov, Duclair – Tkachuk, Bennett, Verhaege – Cousins, Lundell, Lomberg – White, Staal, Dalpe

Vegas: Hill – Pietrangelo, Martinez, Theodore, McNabb, Whitecloud, Hague – Marchessault, Eichel, Barbašov – Stone, Stephenson, Howden – Amadio, Karlsson, Smith – Kolesar, Roy, Carrier

 /stav série: 1:3/

Golden Knights otvorili skóre už po minúte a 38 sekundách, keď Zach Whitecloud využili zlé striedanie domácich, peknou prihrávkou vysunul Stephensona a ten prekonal Bobrovského strelou medzi betóny.

V 28. minúte sa opäť presadil Stephenson, keď strelou bez prípravy po nahrávke Stonea trafil spomedzi kruhov presne do ľavého roku floridskej bránky. „Nechceli sme tento zápas prehrať a preto sme sa snažili tlačiť najviac ako sa dalo. Chceli sme v sebe nájsť inštinkt zabijaka,“ povedal strelec prvých dvoch gólov duelu. O necelé štyri minúty viedli hostia už 3:0, po strele Haguea sa k dorážke dostal Karlsson a gól švédskeho útočníka z 32. minúty bol napokon víťazný.

Domáci ešte duel zdramatizovali a podarilo sa im znížiť na rozdiel jedného gólu. V 37. minúte sa presadil aj s dávkou šťastia Montour, keď jeho strelu tečovali za Hillov chrbát dvaja obrancovia Vegas. Puk sa odrazil najskôr od Braydena McNabba do Shea Theodora a do bránky „zlatých rytierov“. Šťastný zásah domácich nabudil a Barkov po bekhendovom pase od Montoura znížil v 44. minúte na rozdiel jedného gólu. Domácich udržal v hre skvelými zákrokmi Bobrovskij a tak hráči Floridy zo záverečného tlaku už nie nevyťažili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport