Na hlavný obsah

Holandsko poskytne obyvateľom opaľovacie krémy zadarmo. Chce predchádzať rakovine kože

K dispozícii budú dávkovače opaľovacích krémov. 

Holandsko poskytne obyvateľom opaľovacie krémy zadarmo. Chce predchádzať rakovine kože
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash.com

Občanom Holandska v lete ponúknu bezplatnú ochranu proti slnečnému žiareniu v rámci boja proti rekordnému počtu prípadov rakoviny kože v krajine. V holandských školách, na festivaloch, v parkoch, na športoviskách, na plážach a ďalších verejných priestranstvách budú k dispozícii dávkovače opaľovacích krémov. 

Informoval o tom denník The Guardian s odvolaním sa na vládu, ktorá chce, aby ľudia nemuseli riešiť ceny prípravkov a mal k nim prístup naozaj každý.

Holandské úrady dúfajú, že ich iniciatíva, ktorú začali cez víkend v meste Breda, zmení používanie opaľovacieho krému na nespochybniteľný zvyk. Čiastočne sa inšpirovali austrálskou kampaňou, ktorá trvá už desiatky rokov. Nabáda ľudí, aby si na slnku obliekli tričko, natreli sa opaľovacím krémom a nasadili si klobúk.

Nemocnica Venlo-Venray, ktorá leží neďaleko nemeckých hraníc, v spolupráci so štátnymi zdravotnými poisťovňami financuje poskytovanie opaľovacích krémov v 120 základných školách vo viacerých obciach.

Hovorca kliniky uviedol, že jeden z jej kožných lekárov prišiel s nápadom prerobiť dávkovače určené na poskytovanie dezinfekcie rúk počas pandémie na zásobníky opaľovacieho krému, uviedla holandská stanica NOS.

Nárast prípadov rakoviny kože

Zdravotnícke úrady zaznamenali v posledných niekoľkých rokoch rekordný nárast prípadov rakoviny kože. Opaľovací krém je podľa radu štúdií najlepšou ochranou proti tomuto ochoreniu.

Deti by si mali navyknúť na jeho používanie od útleho veku, aby sa stalo rovnakým rituálom ako čistenie zubov, uviedol radca z jedného letoviska pri Severnom mori.

„Stojí to síce trochu peňazí, ale zdravie ľudí si veľmi vážime,“ povedal Jacco Knape z prímorského mesta Katwijk.

„Pravidelne sa stretávame s tým, že si ľudia užívajú slnko, ale zanedbávajú ochranu. Keďže v Katwijku je nadpriemerné množstvo slnečného žiarenia, nie je to dobré,“ dodal.

V celej Európe sa v posledných dvoch desaťročiach zvyšuje počet prípadov rakoviny kože.

Zhubný melanóm patrí medzi najzávažnejšie typy rakoviny. Na Slovensku evidujeme mierne
rastúci trend v počte diagnostikovaného zhubného melanómu u oboch pohlaví. U mužov tvorí
2,6% zo všetkých diagnostikovaných zhubných nádorov, u žien 2,4%. Potvrdzujú to najnovšie údaje Národného centra zdravotníckych informácií v porovnaní rokov 2012 a 2020.

Podľa odborníkov by sa znížením výskytu rakoviny kože mohli dosiahnuť značné úspory v zdravotníctve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet