Na hlavný obsah

Krajiny Vyšehradskej štvorky chcú zintenzívniť vojenskú spoluprácu

Slovensko by chcelo zintenzívniť výcvik ukrajinských vojakov.

Krajiny Vyšehradskej štvorky chcú zintenzívniť vojenskú spoluprácu
Na snímke sprava náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Daniel Zmeko a predseda vojenského výboru NATO admirál Rob Bauer. Foto: TASR/ Dano Veselský

Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) chcú zintenzívniť vojenskú spoluprácu. Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generála Daniela Zmeka je zintenzívnenie spoločných cvičení cestou skvalitnenia spolupráce a pripravenosti. Uviedol to po stretnutí náčelníkov generálnych štábov V4.

Na stretnutí uznali významnú zmenu a zhoršenie bezpečnostnej situácie v regióne a odsúdili nevyprovokovanú inváziu ruskej federácie proti Ukrajine. Zhodli sa, že súčasná situácia na Ukrajine a západnom Balkáne má významný vplyv na bezpečnosť i prosperitu krajín V4.

Pozrite si záznam TK:

Prerokovali možnosti užšej spolupráce s ukrajinským partnerom vo vojenskej oblasti. „Najmä v podobe výcviku ukrajinských vojakov v našich krajinách. Ale aj budúcnosť našej spolupráce v oblasti výcviku a cvičen. A to tak, aby sme čo najlepšie využili spoločné výcvikové aktivity na rozvoj našich ozbrojených síl. A to reflektujúc poznatky z prebiehajúceho konfliktu. Práve zintenzívnenie spoločných cvičení organizovaných tak, aby čo najviac napodobňovali súčasné bojisko, je cestou skvalitnenia našej spolupráce a pripravenosti,“ skonštatoval Zmeko.

Dodal, že Slovensko by zároveň chcelo zintenzívniť výcvik ukrajinských vojakov na našom území.

Náčelníci tiež vzali na vedomie pokrok vo vojenskej spolupráci medzi V4 počas slovenského predsedníctva so zameraním sa na kľúčové priority vo vojenskej oblasti. „Vlajková loď spolupráce V4, bojová skupina V4 EÚ, dosiahla 1. januára operačnú pripravenosť na použitie do konca júna. V tejto súvislosti budeme spoločne ďalej rozpracovávať poznatky z jej prípravy na nasadenie V4,“ uviedol Zmeko.

Generáli zdôraznili dôležitosť užšej koordinácie V4 vo všetkých otázkach týkajúcich sa aktivít NATO na východnom krídle. Zmeko zároveň vyzdvihol pomoc krajín V4 pri zabezpečení vzdušnej ochrany Slovenska. „To je jeden z príkladov praktického využitia regionálnej spolupráce,“ uviedol Zmeko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko