Na hlavný obsah

Kyjev plánuje napadnúť Krym raketami HIMARS, tvrdí ruský minister obrany

Šojgu hovorí o priamom zapojení USA a Británie do konfliktu.

Kyjev plánuje napadnúť Krym raketami HIMARS, tvrdí ruský minister obrany
Ruský minister obrany Sergej Šojgu. Foto: TASR/AP

Nasadenie amerických rakiet HIMARS a britských striel s plochou dráhou letu Storm Shadow do útokov na „ruské územie vrátane Krymu“, ako plánuje Kyjev, by znamenalo zapojenie Spojených štátov a Spojeného kráľovstva do konfliktu v plnom rozsahu, varoval v utorok (20. 6.) ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo ukrajinský polostrov Krym na jar 2014 po zvrhnutí a vyhnaní proruského prezidenta z Kyjeva. Vlani na jeseň Moskva anektovala ďalšie štyri ukrajinské regióny, ktoré čiastočne dobyli ruské vojská po invázii z vlaňajšieho februára. Väčšina sveta tieto anexie neuznáva.

Kyjev si za vojnový cieľ kladie vyhnanie ruských vojsk a oslobodenie všetkých okupovaných území vrátane Krymu. Ukrajina sa teší podpore a vojenskej pomoci Západu. Raketomety HIMARS a príslušnú muníciu dodali ukrajinskej armáde USA, strely Storm Shadow zasa Británia.

„Podľa našich údajov vedenie ozbrojených síl Ukrajiny plánuje zasadiť údery na územie Ruskej federácie, vrátane Krymu, raketami HIMARS a strelami Storm Shadow,“ povedal Šojgu.

Priame zatiahnutie do konfliktu

Minister podľa TASS zdôraznil, že nasadenie uvedených rakiet a striel mimo oblasti „špeciálnej vojenskej operácie“, ako Moskva nazýva svoju vojnu proti Ukrajine, povedie k okamžitým odvetným úderom proti ukrajinským rozhodovacím centrám. Bude to tiež znamenať zatiahnutie USA a Británie do konfliktu v plnom rozsahu.

Šojgu pripustil, že ukrajinské sily pokračujú v útokoch na troch frontových úsekoch – v Záporožskej oblasti, pri Donecku a južne od Donecka. Do bojov Kyjev nasadil „elitné jednotky, vycvičených špecialistov Severoatlantickej aliancie“ a tiež veľké množstvo západných zbraní, dodal ruský minister.

„Od 4. júna podnikli ukrajinské ozbrojené sily 263 útokov na pozície ruských vojsk,“ povedal Šojgu. Tvrdil, že ruským jednotkám sa všetky útoky podarilo odraziť a nepriateľ nedosiahol svoje ciele.

Ukrajinci od začiatku svojej protiofenzívy oslobodili 113 štvorcových kilometrov vrátane ôsmich obcí, uvádza americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Na základe snímok s rozpoznateľným miestom obstarania potvrdil dobytie dediny Piatychatky v Záporožskej oblasti. V predchádzajúcich dňoch o tom informovali ukrajinské aj ruské zdroje. Ukrajinské sily postúpili aj pri Bachmute, ktorého dobytie Moskva ohlásila minulý mesiac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet