Na hlavný obsah

Ukrajina za posledné dva týždne oslobodila osem obcí, uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany

Medzi oslobodenými je aj dedina Piatychatky.

Ukrajina za posledné dva týždne oslobodila osem obcí, uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany
Ukrajinský vojak 68. zásahovej brigády Oleksa Dovbuša beží v nedávno oslobodenej ukrajinskej obci Blahodatne. Foto: TASR/AP

Ukrajinské sily za posledné dva týždne oslobodili osem obcí, vrátane dediny Piatychatky, uviedla v pondelok (19. 6.) podľa agentúry Reuters námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

O dobytí Piatychatky ukrajinskými vojakmi cez víkend informoval šéf ruskej okupačnej správy v Záporožskej oblasti. Moskva však uviedla, že sa útok podarilo odraziť. Juhoukrajinská Odeská oblasť a západoruská Belgorodská oblasť v pondelok hlásili útoky a ostreľovanie, na ruskej strane je najmenej sedem zranených.

„V priebehu dvoch týždňov útočných operácií v smere na Berďansk a Melitopol sme oslobodili osem obcí,“ napísala Maljarová na sociálnej sieti telegram. Podľa proruských vojnových blogerov aj podľa predstaviteľa ruskej okupačnej správy na Ukrajine Vladimira Rogova prevzali ukrajinské sily cez víkend kontrolu nad dedinou Piatychatky, ktorá leží na fronte zhruba 70 kilometrov severne od Melitopolu.

Agentúra Reuters predtým uviedla, že dobytie dediny by znamenalo už druhý úspech ukrajinskej armády v tejto časti frontu od začiatku protiofenzívy na začiatku júna.

Rusko v noci na pondelok podľa hovorcu odeskej vojenskej správy Serhija Bratčuka zaútočilo na Odeskú oblasť, kam vyslalo štyri strely s plochou dráhou letu Kalibr. Ukrajinská protivzdušná obrana ich všetký zostrelila, uviedol podľa agentúry Unian hovorca.

Útoky na oboch stranách

Ukrajinský generálny štáb v rannom hlásení uviedol, že Ukrajina v posledných 24 hodinách čelila 59 útokom vedených zo vzduchu. Pozície ukrajinských vojakov aj obývané oblasti zasypala ruská delostrelecká paľba.

„Medzi civilistami sú mŕtvi a zranení vrátane detí, poškodené či zničené boli zariadenia kritickej infraštruktúry. Poškodených je okolo 20 obytných budov a škola,“ píše ukrajinské velenie.

Ostreľovanie, tentoraz zo strany Ukrajiny, v pondelok ráno oznámil aj šéf ruskej Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov. Podľa neho ukrajinská armáda útočila na prihraničné mesto Valujki zhruba 120 kilometrov juhovýchodne od Belgorodu.

„Podľa predbežných dát bolo zranených sedem ľudí, z toho jedno dieťa,“ napísal na telegrame Gladkov. Stav všetkých zranených je podľa neho stredne ťažký, pri útoku bolo poškodených päť budov a štyri menšie domy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet